Monodrama Nebojše Dugalića na sceni NKC-a: Ispovest Karamazova

Autorski projekat Nebojše Dugalića

Ovenčan nagradom „Srebrni vitez“ u Moskvi za ulogu u monodrami „Ispovest Dmitrija Кaramazova“ Nebojša Dugalić će ovaj svoj autorski projekat krajem maja predstaviti i u Nišu. Ovo će biti prva predstava, nakon ublažavanja epidemioloških mera, koju  organizuje pozorišna redakcija Niškog kulturnog centra.

U Velikoj sali Niškog kulturnog centra 31. maja od 20 časova svoj autorski projekat „Ispovest Dmitrija Кaramazova“ predstaviće proslavljeni glumac Nebojša Dugalić.

Ovo delo predstavlja monodramsku adaptaciju romana F. M. Dostojevskog u kome Dmitrij Кaramazov, neposredno pred svoj sunovrat, odlučuje da svoj očaj kaže bratu Aljoši, njegovom „angelu na zemlji“, i da ga, iz bezizlaza zamoli za nemoguće – da od oca ište pomoć u novcu.

To je okvir događaja u kome se ispreda priča o mrtvom čvoru njihovih sudbina u koji su se nerazmrsivo zapleli i Dmitrij i otac i Ivan i Кatarina Ivanovna i Grušenjka i svi oko njih, a Dmitrij Кaramazov je onaj iz koga se ta nerazmrsivost izvija u vapaj da se razreši nerazrešivo.

„Ruski klasici, odnosno Dostojevski su oduvek bili vidokrug, horizont mojih interesovanja. Ako nešto vredno treba reći sa scene onda je to svakako Dostojevski koji je suštinski zahvatio najšire raspone tajne našeg postojanja, sve ponore i lomove na način koji je prosto genijalan i fantastičan. To se sve vidi kroz lik Dmitrija Кaramazova“, kaže glumac Nebojša Dugalić.

Na nekoliko festivala u Srbiji i u inostranstvu, Nebojša Dugalić je za ulogu u ovoj predstavi, osvajao nagrade. Obrazloženje žirija na prvom Festivalu malih pozoršnih formi u Zaječaru zbog čega je ova predstava bila najbolja:

„Ispovest Dmitrija Кaramazova“ predstavlja monodramsku adaptaciju jednog dela romana F. M. Dostojevskog „Braća Karamazovi“, ali u režiji i igri Nebojše Dugalića imali smo utisak kao da je ceo roman pred nama. Dugalić je biranim sredstvima i diskretnom igrom uspeo da uverljivo izgradi lik Dimitrija Karamazova i da problem tog lika na majstorski način predstavi gledaocima.

Program organizuje pozorišna redakcija Niškog kulturnog centra u skladu sa svim zdravstvenim merama.

Ulaznice po ceni od 500 dinara u prodaji su u Cvećarici „Na Ćošku“ i u Niškom kulturnom centru.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Otvoren prvi MediGroup dom zdravlja na jugu Srbije

U centru Niša svečano je otvoren prvi MediGroup dom...

Kompanija Endava zapošljava IT stručnjake u Nišu

Nakon otvaranja kancelarije u junu, softverska kompanija Endava na...

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...