„Miris života unazad“, nova predstava Akademskog pozorišta Niš

Kamerna scena Akademskog pozorišta je u utorak, od 21 sat, rezervisana za premijeru predstave „Miris života unazad“, reditelja Dušana Matejića, nastala po motivima romana „Život je pred tobom“, Romena Garija.

Kao što je i najavljeno, repertoar Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš postaje bogatiji za još jednu predstavu. U pitanju je psihološka drama koja pred publiku donosi priču o ljubavi, brizi i požrtvovanju.

Akademsko pozorište SKC
Akademsko pozorište SKC Niš

Predstava nas vodi kroz život gospođe Roze, bivše prostitutke koja je otvorila prihvatilište za decu prostitutki. Međutim, zbog njene bolesti je mnoga deca napuštaju i odlaze u nove domove, dok sa njom ostaje Momo, sin prostitutke i duševnog bolesnika.

„Momo je poput Malog princa, ali Malog princa koji je zaprljan egzistencijalnim i individuacijskim muljem. Momo je istraživač života, dete i starac.. Možda mudrac, a možda psihički nestabilno mlado biće. Njegovo postupanje u odgovornim situacijama daje nam odgovor“, navodi Dušan Matejić, reditelj predstave.

Kako dodaje, Momo traži svoju ličnu logiku života.

„Zašto život ne može da ide unazad? Zašto smrt, a ne život, miriše? A mi dodajemo: Jesmo li dovoljno zahvalni svojim hraniteljima i učiteljima… Susret sa bolešću, smrću, otkrivanjem svog porekla i susret sa amanetom voljene osobe oduzimaju nam ili nam daju snagu za život koji je pred nama“, kaže Matejić.

Dok publika zajedno sa likovima na sceni proživljava sve njihove slutnje, strahove i emocije, upoznaje ih i dobija odgovor na pitanje gde oni pronalaze svoju snagu.

„Reč je o snazi nevidljivog, neopipljivog… Filozofsko – poetski elementi ove psihološke drame jesu Momov ritam razmišljanja i osećanja. Pogled i disanje budućeg velikog pesnika“, zaključue reditelj.

U predstavi igraju Jovana Đorđević, Nemanja Nikolovski, Milan Stamenković, Igor Ivanovski, Nemanja Dimitrijević, Milica Kostadinović, Anastasija Rančić, Petar Ščepihin i Nevena Petković.

Za sve one koji propuste premijeru, prvo sledeće igranje predstave zakazano je za novembar, poručuju u Akademskom pozorištu.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije