Miloš Grozdanović – dobitnik Nagrade “Slaviša Nikolin Živković” za 2019.

Žiri književne nagrade Slaviša Nikolin Živković, koju pod pokroviteljstvom Grada Niša dodeljuje Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, odlučio je da ovogodišnju nagradu dodeli Milošu Grozdanoviću za rukopis romana “Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja”

Miloš Grozdanović nagrađen je za originalni pripovedački postupak i vešto ispričanu priču o događajima koji su “bili inicijalna kapisla za mnoga dešavanja, koja su odredila sudbinu 20. veka”.

Žiri nagrade su činili profesor Ivan Cvetanović i docent Velimir Ilić sa Filozofskog fakulteta u Nišu i pesnik Goran Živković Gorki.

Iz različitih vizura, posredstvom zapisa, pisama, ispovesti i svedočenja mnogih ličnosti koje su na bilo koji način bile u vezi sa glavnim akterima atentata na austrougarskog prestolonaslednika, autor na svoj način razrađuje klasičnu tezu o počiniocu ubistva čistih pobuda i žrtvi koja je izazivala zlo.

Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja predstavlja uspešan književni eksperiment, u okviru koga se u postmodernističkom ključu vešto spajaju različite žanrovske forme i književne vrste.“, naveo je žiri u saopštenju.

Nagrađeni autor, Miloš Grozdanović, rođen je u Nišu 1984. godine. Do sada je objavio romane Yugo (2009), Uzrok smrti ne pominjati, ni u crkvenim knjigama, ni u molitvama (2011) i Mali roman o Konstantinu Velikom (2013). U saradnji sa dramskim piscem Nebojšom Romčevićem 2014. godine uredio je zbirku priča Grubb stories 2, a njegove priče prevedene su na bugarski jezik.

Osim skretanja pažnje na autora i njegovo delo, koje je stručni žiri ocenio kao umetnički najvrednije, ova književna nagrada nastoji da sačuva uspomenu na kultnog niškog pisca čije ime nosi i njegovu zaostavštinu, koja predstavlja izuzetan doprinos srpskoj književnosti.

Slaviša Nikolin Živković, zvani Šaka, bio je roker po vokaciji, pesnik po opredeljenju, vagabund i klošar, svetski putnik bez overenog pasoša, ranoranilac-ribolovac, zen-učitelj, radnik u trećoj smeni, savremenik Harolda Fostera, prijatelj Rajnera Fasbindera, De Sadov lični kritičar, čovek koji je uživo gledao Ben Belu i Josipa Broza u blindiranoj limuzini, džin u zaturenom cirkusu, sparing partner Majka Tajsona, majstor za poluprovodnike, bitnik, veliki stvaralac i vizionar.

Objavio je pesme Tor za šugavu ovcu (Gradina, 1979. i Niški kulturni centar, 2004), priče Grimase (Vidici, 1988. i Niški kulturni centar, 2003), a posthumno su objavljeni njegov roman Palikuća (Gradina, 1991. i Niški kulturni centar, 2004), eseji Čudni šumar (Studentski kulturni centar, 1991. i Niški kulturni centar, 2004), te priče iz zaostavštine Štenad (Niški kulturni centar, 2006).

Podsećamo, književnu Nagradu Slaviša Nikolin Živković dodeljuje Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša od 2017. godine pod pokroviteljstvom Grada Niša i sastoji se od povelje i objavljene knjige dobitnika. Dosadašnji laureati nagrade su Zoran Pešić Sigma i Stana Dinić Skočajić.

Na ovogodišnji Konkurs prispelo je 65 poetskih rukopisa, po 15 dramskih tekstova i zbirki priča ili eseja, kao i 20 romana, a u užem izboru, pored nagrađenog Miloša Grozdanovića, našli su se rukopisi Marka Poropatića iz Beograda, Čedomira Vrlješe iz Novog Sada i rukopis Jadranke Milenković iz Niša.

Dodela nagrade za 2019. godinu biće priređena na svečanosti u Nišu do kraja ove godine.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije