Milenković, Vrlješa, Grozdanović i Poropatić u trci za književnu nagradu

Jedna zbirka pesama i tri romana uži su izbor stručnog žirija za dodelu književne nagrade Slaviša Nikolin Živković. Ovo priznanje koje se dodeljuje u znak sećanja na kultnog niškog pisca ustanovilo je Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša i biće uručeno naredne sedmice.

U konkurenciji jedna zbirka pesama i tri romana

Od više stotina pristiglih rukopisa stručni žiri, koji je radio u sastavu prof. dr Ivan Cvetanović, docent Velimir Ilić i pesnik Goran Živković Gorki, izabrao je četiri najbolja. To su zbirka pesama „Кoračanje ispod površine“ Marka Poropatića i romani „Dođoši“ Čedomira Vrlješa, „Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja“ Miloša Grozdanovića i „Soba 427“ Jadranke Milenković.

Obrazloženje žirija za uži izbor rukopisa:

„Zbirka pesama Marka Poropatića „Кoračanje ispod površine“ izdvojila se zrelim poetskim razmišljanjima, u okviru kojih svojevrsnim minimalističkim pristupom, uz prisustvo simbolističko-nadrealističkih elemenata autor prikazuje svetliju stranu sivila gradova, njihovih trgova i skrivenih mračnih uglova. „Dođoši“ Čedomira Vrlješe je upečatljiv rukopis romana kojim autor na katarzičan način oživljava ratnu tematiku na našim prostorima devedesetih godina prošlog veka, gradeći diskretnim humorom vrlo efektnu tragikomičnu poetsko-umetničku sliku. Rukopis Miloša Grozdanovića „Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja“ predstavlja uspešan književni eksperiment, u okviru koga se u postmodernističkom ključu vešto spajaju različite žanrovske forme i književne vrste, objedinjene pričom o događajima koji su (kako se u romanu navodi) „bili inicijalne kapisle za mnoga dešavanja, koja su odredila sudbinu HH veka“. Rukopis romana „Soba 427″ Jadranke Milenković izdvojio se suptilnim pristupom temi pisanja kao načinu prevazilaženja raznih životnih konfliktnih situacija i kompenzovanja brojnih nedostataka različitog tipa, umetnički veoma efektno i sugestivno realizovanoj u prostoru instituta za lečenje plućnih bolesti, u kome je junakinja boravila nekoliko nedelja.“

O pobedniku konkursa, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Niša, stručni žiri će se izjasniti za 7 dana, kada će biti saopšteni i detalji oko uručenja književne nagrade.

Ko je Slaviša Nikolin Živković

Slaviša Nikolin Živković (1953-1990) , zvani Šaka, bio je roker po vokaciji, pesnik po opredeljenju, vagabund i klošar, svetski putnik bez overenog pasoša, ranoranilac-ribolovac, zen-učitelj, radnik u trećoj smeni, savremenik Harolda Fostera, prijatelj Rajnera Fasbindera, De Sadov lični kritičar, čovek koji je uživo gledao Ben Belu i Josipa Broza u blindiranoj limuzini, džin u zaturenom cirkusu, sparing partner Majka Tajsona, majstor za poluprovodnike, bitnik, veliki stvaralac i vizionar.

Slaviša Nikolin Živković; Foto: privatna arhiva

Objavio je pesme “Tor za šugavu ovcu” (Gradina, 1979. i Niški kulturni centar, 2004), priče “Grimase” (Vidici, 1988. i Niški kulturni centar, 2003), a posthumno su objavljeni njegov roman “Palikuća” (Gradina, 1991. i Niški kulturni centar, 2004), eseji “Čudni šumar” (Studentski kulturni centar, 1991. i Niški kulturni centar, 2004), te priče iz zaostavštine “Štenad” (Niški kulturni centar, 2006).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije