Milena Dravić ili ključ snova: Luksuzno dvojezično izdanje

Promcija monografije „Milena Dravić ili ključ snova“

„Milena Dravić ili ključ snova” je dvojezično, srpsko-englesko luksuzno izdanje čiji je autor i priređivač Anita Panić, dugogodišnji televizijski autor, dokumentarista i pisac.

Promocija ove monografije u Nišu je 18. juna od 19 sati u Niškom kulturnom centru.

Ova godina je posebno značajna, jer se navršilo šezdeset godina od prvog filma u kojem je Milena Dravić odigrala prvu ulogu, „Vrata ostaju otvorena”, reditelja Františeka Čapa.

Monografiju koju su izdali Fimski centar Srbije i Službeni glasnik čini sedam poglavlja u kojima se analitično i s puno arhivske građe rasvetljava bogata filmska, kao i uspešna televizijska i pozorišna karijera Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Monografija sadrži i mnogobrojne fotografije iz bogate karijere Milene Dravić, od kojih su mnoge po prvi put objavljene.

Milena monografija
Milena monografija; Plakat, NKC

Uvodni tekst o Mileninom stvaralaštvu napisao je filmski kritičar Milan Vlajčić, a recezent izdanja je filmski i TV snimatelj Predrag Pega Popović.

U prvom poglavlju koje je posvečeno Mileninoj filmskoj karijeri, o njenom glumačkom umeću, ali i o Mileni kao izuzetnoj osobi, tekstove su pisali reditelji Veljko Bulajić, Goran Paskaljević, Milan Jelić i Želimir Žilnik, kostimografi Zagorka Stojanović i Boris Čakširan, televizijski i filmski snimatelj Predrag Popović, filmski radnik Srđan Ilić, glumci Rade Šarbedžija, Mira Furlan, Nikola Đuričko i Milena Zupančić.

Kurozitet ovog poglavlja je i tekst velikog ruskog i holivudskog glumca Olega Vidova, koji je bio Milenin partner u filmu „Bitka na Neretvi“.

Važan deo ovog prvog poglavlja čine i dva eseja posvećena dvojici sjajnih reditelja čiji su filmovi obeležili Mileninu karijeru, Dušanu Makavejevu i Puriši Đorđeviću, koje je napisala autorka monografije – Anita Panić.

Poglavlje posvećeno bogatom televizijskom opusu Milene Dravić čine tekstovi reditelja Zdrava Šotre, zatim tekst pisca, pesnika i TV autora Ljubivoja Ršumovića, tekstovi dramskog pisca i dugogodišnjeg TV urednika Radomira Putnika i TV scenariste i pisca Siniše Pavića, kao i tekst dramaturga i TV scenariste Mile Stojanović Bajford.

Posebno poglavlje posvećeno je pozorišnom stvaralaštvu Milene Dravić u kome su pisali glumci Miodrag Krivokapić, Jelisaveta Seka Sablić, Anica Dobra, Petar Benčina i pozorišni reditelj Robert Raponja.

U segmentu knjige „Pozorišne impresije“, Anita Panić kroz prikaz velikog broja kritika pozorišnih predstava u kojima je glumila Milena Dravić daje poseban osvrt na ovaj deo Milenine uspešne karijere. U poglavlju „Filmske impresije“ su tekstovi koji su kritički pogled na mnogobrojne filmove Milene Dravić, od prvog filma iz 1959, pa sve do danas.

Na kraju je dat kompletan spisak bogate filmske, televizisjke i pozorišne biografije, poglavlje posvećeno nagradama i priznanjima Milene Dravić, kao i tekst autorke monografije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije