Luksuz Konstantinove rezidencije iz 4. veka ponovo dostupan posetiocima

Vila sa peristilom, mozaici, ostaci dve ranohrišćanske crkve i najveće privatne terme od preko 1200 kvadrata mogu se videti na Arheološkom nalazištu Medijana u Nišu. Ovo antičko naselje deo je nekadašnje bogate rezidencije Konstantina Velikog (306-337) i njegovih sinova.

Foto: B.J./Novinari Online

„Konstantin, koga je rodila i odgojila vrlo prosta majka Jelena u gradu Naisu, koji je kasnije velikodušno ulepšao…“

Podatke o rođenju i poreklu najvećeg i najznačajnijeg rimskog imperatora Konstantina Velikog saznajemo na osnovu istorijskih izvora, u kojima se navodi da je rođen u gradu Naisu, koji je nakon proglašenja za cara veličanstveno ukrasio. Njegov otac, imperator Konstancije Hlor, vodio je poreklo iz ugledne dardanske porodice, dok je majka Jelena bila skromnog porekla.

Posle smrti Konstantina Velikog 337. godine, u Naisu i Medijani i dalje su boravili carevi, zadržavajući se kraće ili duže vreme. Rezidencija u Medijani bila je u upotrebi sve do 378. godine, kada je pod naletom Gota pretrpela velika oštećenja, nakon čega je nastavila da funkcioniše kao seosko imanje sve do konačnog razaranja usled naleta Huna 441. godine.

Luksuz na Medijani

U obilazak carske vile Medijana, koja je služila i za uživanje i za obavljanje državnih poslova, vodi nas Nenad Rokvić iz Udruženja turističkih vodiča Niša.

„Prvo saznanje u vezi sa ovom rezidencijom je da je imala podno grejanje u 4. veku, što većina stanova i kuća nema ni danas u 21. veku. To je jedna od stvari koja je prosto neverovatna. Takođe je važna činjenica da su ovde, u tadašnji Nais, dolazili majstori iz Sredozemlja koji su radili ove mozaike, gde su mediteranski motivi svuda oko nas. Dakle, 980 kvadrata podnih mozaika koje možemo da vidimo“, kaže Rokvić.

Nenad Rokvić, Udruženje turističkih vodiča Niša; foto: B. J. / Novinari Online

Vila na Medijani ima tapidarijum, kalidarijum, hladno i toplo kupatilo, gimnaziju, mesto za vežbanje, saunu za relaksiranje.Bogato je ukrašena arhitektonskim nakitom, mozaicima, freskama i skulpturama.

„Sve vam je bilo zaokruženo u jednoj ovako velelepnoj luksuznoj kući gde ste imali i žitnicu i svežu tekuću vodu sa brda i toplu vodu iz Niške Banje, dogrevanu podnim grejanjem. To je ono što prikazujemo turistima i objašnjavamo im da je luksuz vlasnika kuće bio toliko veliki da je sigurno neko od vlasnika bio carskog porekla, u srodstvu sa carom Konstantinom ili njegovim sinovima“, pojašnjava Rokvić.

Na proleće zvanično otvaranje

Javnosti još uvek nisu dostupne sve prostorije kao ni najveći mozaik sa prikazom glave Meduze. Prema rečima našeg vodiča i to će se uskoro promeniti.

„Imamo dve prostorije koje se nalaze u severnom delu kuće. Jedna je otvorena i dostupna i pod krovom je. To je stibadijum A (mala trpezarija) koja je korišćena kao privatna prostorija vlasnika kuće u kojoj je on vodio razgovore sa svojim gostima. Druga prostorija stibadijum B, odnosno obedna prostorija, tamo gde se obedovalo i ručalo, trenutno nije u funkciji jer je prekrivena peskom, ali će i ona uskoro biti dostupna. I u njoj su najlepši mozaici na Medijani“, kaže Rokvić.

Foto: B. J. / Novinari Online

Rokvić dodaje da je na ovoj lokaciji pronađeno mnogo predmeta koji su trenutno u depoima Narodnog muzeja u Nišu.

„Jedan deo je izložen na lokalitetu u zgradi, ali će uskoro i ta priča biti zaokružena, tako da će i ostali pronađeni predmeti ovde biti doneti i izloženi. Tu se može videti sve od pribora za jelo, posuđa, oružja, oruđa i svega ostalog što je korišćeno u to vreme na Medijani“, objašnjava Rokvić.

Ovo nekadašnje carsko imanje prostire se na površini od 40 hektara, a arheolozi su do sada uspeli da istraže samo mali deo velikog bogatstva jednog pravog rimskog grada koji leži pred nama.

Lokalitet je zatvoren 2013. godine da bi posle 10 godina renoviranja, istraživanja i konzervacije, nekoliko dana pre početka 2023. ponovo otvoren za javnost.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije