Likovna kolonija Sićevo 2019: U sazivu 11 domaćih i stranih umetnika

Svečano otvaranje Likovne kolonije „Sićevo 2019“ u oranizaciji Galerije savremne likovne umetnosti Niš je u ponedeljak, 2. septembra u zgradi Kolonije u Sićevu  u 19 časova i 30 minuta.

Poznata srpska slikarka Nadežda Petrović okupila je 1905. godine  u selu Sićevu svoje slovenačke i hrvatske kolege, sa kojima je studirala u Minhenu: Jakopiča, Grohara, Vesela,  Vučetića i Meštrovića formirajući „Prvu jugoslovensku umetničku koloniju“.

Međutim, početak Balkanskog rata u kome je Nadežda izgubila svoj život, Prvog i Drugog svetskog rata, kao i niz političkih  događaja učinili su svoje.

Ideja o koloniji jugoslovenskog karaktera je pala u zaborav sve do 1964. godine, kada je na inicijativu niških umetnika i radnika u kulturi grada Niša Likovna kolonija Sićevo obnovljena, i od kada se održava u  kontinuitetu.

Motiv Sićevačke klisure je kao jedna dodirna tačka najčešće služio kao početni impuls, ili inspiracija za razradu mnoštva ideja i formiranje široke lepeze likovnih ostvarenja kao neka vrsta dijaloga umetnika različitih likovnih opredeljenja, stilova i različitih generacija.

Umetnička dela nastala u Likovnoj Koloniji Sićevo predstavljaju jezgro Fonda galerije savremene likovne umetnosti.

Do sada je u Koloniji učestvovalo 504 umetnika koji su ostavili ukupno 919 dela /od ukupno 1648/ za Fundus Galerije SLU.

Po predlogu umetničkog Saveta likovne kolonije Sićevo čiji je predsednik Miodrag Daja Anđelković, magistar grafike, ovogodišnji saziv broji 11 učesnika iz Beograda, Niša, Vranja, Kraljeva, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Bugarske, i Crne Gore.

Učesnici Likovne Kolonije Sićevo 2019. su: Nikola Vukosavljević, Aleksandar Cvetković i Milica Rakić /Beograd/, Mihaela Ivanova /Bugarska/, Boris Eremić /Bosna i Hercegovina/, Biljana Keković /Crna Gora/, Đusepe Gonela / Nemačka/, Pavle Popović /Kraljevo/, Milena Tošić /Vranje/, Vukašin Stanković i Vladica Ristić /Niš/.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije