Lamentate: Balkanska premijera koncerta u Niškom simfonijskom orkestru

U Niškom simfonijskom orkestru, 28. februara od 20 časova biće izvedena balkanska premijera koncerta Lamentate.

U prvom delu koncerta, Niški simfonijski orkestar sa zadovoljstvom premijerno predstavlja monumentalno delo, koncert za klavir i orkestar – Lamentate, najizvođenijeg kompozitora današnjice i dobitnika prestižne Gremi nagrade – Arvo Perta.

Kompoziciju je inače naručio jedan od najpoznatijih muzeja na svetu – Tejt Modern iz Londona, a inspiracija je bila gigantska skulptura poznatog umetnika poreklom iz Indije, Aniša Kapura.

Skulptura (koja je bila instalirana u Tejt Modern muzeju gde je premijerno izvedeno ovo delo) je inače bila dugačka 155 metara, visine 35 metara, bila je crvene boje i podsećala je na neku vrstu trube.

Pert je izjavio da je njegovj prvi utisak (gledajući u skulpturu) bio da je on, kao živo biće, stajao pred vlastitim telom i bio mrtav – kao u perspektivi vremenske osnove, odmah u budućnosti i sadašnjosti.

Skulptura Aniša Кapura razbija ne samo pojmove prostora, već i – po njegovom mišljenju – koncepcije vremena. Granica između vremena i bezvremenosti se više ne čini tako važnom. I tako je, kako on tvrdi sam napisao lamento – ne za mrtve, već za žive koji imaju problema da se nose sa bolom i patnjom ovog sveta.

Objašnjavajući svoj izbor solo instrumenta, kompozitor se ponovo osvrnuo na Кapurovu skulpturu koja, bez obzira na ogromnu veličinu, ostavlja eteričan i plutajući utisak. Isto tako, klavir kao jedan od najvećih muzičkih instrumenata omogućava stvaranje tople i intimne atmosfere.

Prema tome, kompoziciju oblikuju dve polarne sile: brutalna robusnost i intimna krhkost koja se menjaju kroz kompoziciju međusobno utičući jedni na druge.

Kao solista na klaviru, publici će se predstaviti Marija Ivanović, jedna od najuspešnijih niških pijanistkinja koja svoju karijeru već dugi niz godina gradi na Pirinejskom i Apeninskom poluostrvu.

Dirigent: Hoze Luis Granados Martinez

Balkanska premijera koncerta u Niškom simfonijskom orkestru
Balkanska premijera koncerta u Niškom simfonijskom orkestru

U drugom delu koncerta, NSO će vam predstaviti 9. simfoniju A. Dvoržaka.

Dvoržakova Simfonija br. 9, poznata i pod nazivom “Iz novog sveta”, jedno je od najsjajnijih radova klasične muzike. U ovoj kompoziciji Antonjin Dvoržak pokazuje veliko muzičko zanimanje za folklorne teme crnaca i Indijanaca.

Ipak, on nikada nije postao američki kompozitor i jednom prijatelju je napisao: “Američki uticaj u ovoj simfoniji osetiće onaj ko ima nos. Prema tome, to je muzika novog sveta koji dolazi…”

Simfonija sadrži veliku raznolikost onovremene atmosfere i stanja duha, a deo u drugom stavu – “Largu” jedan je od najlepših delova komponovanih za engleski rog u orkestralnom pisanju.

Brojna međunarodna publika koju privlači ovo delo može se objasniti snažnim i dubokim kompozitorovim senzibilitetom. Antonjin Dvoržak nam je ostavio kompoziciju izuzetne lepote, nadahnutu snagom i večnom životnom energijom.

Karte se mogu kupiti svakog radnog dana od 08-15h na biletarnici NSO, po ceni od 400 i 250 dinara za djake, studente i penzionere.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije