Kultura na klik: Digitalizacija kulturnog nasleđa Srbije

Objedinjeni portal za pretragu kulturnog nasleđa Republike Srbije

Kroz sveobuhvatnu pretragu, posetioci portala dobijaju osnovne informacije o digitalizovanom kulturnom nasleđu i pristup interaktivnoj mapi ustanova kulture na teritoriji Republike Srbije.

Pretraživač kulturnog nasleđa je nacionalni projekat u oblasti digitalizacije u kulturi pokrenut od strane Ministarstva kulture i informisanja uz stratešku podršku kompanije Majkrosoft Srbija.

Ovaj projekat nastao je sa ciljem da se najširoj javnosti predstave digitalizovani fondovi i obezbede informacije o kulturnom nasleđu koje se čuva u bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama i zavodima za zaštitu spomenika.

Arhivi, biblioteke, muzeji i galerija, spomenici kulture

Kao prvi objedinjeni portal za pretragu kulturnog nasleđa Srbije i mapiranje spomenka i ustanova kulture, Pretraživač garantuje verodostojnost obrađenih podataka i može biti pokretač mnogih pozitivnih procesa kako u međuinstitucionalnoj saradnji, tako i u razumevanju i jačanju kulturnog identiteta, privlačenju nove publike i popularizaciji kulture i umetnosti u samom društvu.

Pretraživač kulturnog nasleđa korisnicima pruža mogućnost da se, na jednom mestu, unošenjem ključne reči, dobijaju osnovne informacije o pojmu zadatom u polju pretrage koje su rezultat stručne obrade.

Jačanje svesti o značaju kulturnog nasleđa i identiteta

Mehanizam prikupljanja podataka zasnovan je na jedinstvenim softverskim rešenjima koja se koriste u muzejima i galerijama, zavodima za zaštitu spomenika kulture, arhivima, bibliotekama i drugim subjektima u kulturi koji se brinu o nasleđu.

Na ovaj način, Pretraživač čini transparentnim rad ustanova kulture u zakonskim okvirima a kao pouzdan izvor informacija, on doprinosi naučno-istraživačkom radu, obrazovanju, promovisanju kulturnog nasleđa i kulturnoj delatnosti uopšte.

Zvaničnu veb stranicu Pretraživača kulturnog nasleđa možete posetiti na www.kultura.rs ili www.kultura.srb ili se možete informisati i putem društvenih mreža: Facebook/digitalizacijaukulturi, Instagram/itkultura i YouTube/Pretraživačkulturnognasleđa.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Počinju Filmski susreti uz dve svetske i nekoliko niških premijera

U zvaničnom programu 57. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog...

Nišville jazz festival 28. put u Nišu

Nastupom Nišville ROJAZE projekt benda u glavnom programu na...

Umetnost balkanskog basa: Nenad Vasilić trio nastupa u Nišu

Nakon tri i po godine pauze kontrabasista i kompozitor...

Poziv na seminare za umetnice, preduzetnice i radnice u kulturi

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), zajedno sa partnerskim...