Kultura na klik: Digitalizacija kulturnog nasleđa Srbije

Objedinjeni portal za pretragu kulturnog nasleđa Republike Srbije

Kroz sveobuhvatnu pretragu, posetioci portala dobijaju osnovne informacije o digitalizovanom kulturnom nasleđu i pristup interaktivnoj mapi ustanova kulture na teritoriji Republike Srbije.

Pretraživač kulturnog nasleđa je nacionalni projekat u oblasti digitalizacije u kulturi pokrenut od strane Ministarstva kulture i informisanja uz stratešku podršku kompanije Majkrosoft Srbija.

Ovaj projekat nastao je sa ciljem da se najširoj javnosti predstave digitalizovani fondovi i obezbede informacije o kulturnom nasleđu koje se čuva u bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama i zavodima za zaštitu spomenika.

Arhivi, biblioteke, muzeji i galerija, spomenici kulture

Kao prvi objedinjeni portal za pretragu kulturnog nasleđa Srbije i mapiranje spomenka i ustanova kulture, Pretraživač garantuje verodostojnost obrađenih podataka i može biti pokretač mnogih pozitivnih procesa kako u međuinstitucionalnoj saradnji, tako i u razumevanju i jačanju kulturnog identiteta, privlačenju nove publike i popularizaciji kulture i umetnosti u samom društvu.

Pretraživač kulturnog nasleđa korisnicima pruža mogućnost da se, na jednom mestu, unošenjem ključne reči, dobijaju osnovne informacije o pojmu zadatom u polju pretrage koje su rezultat stručne obrade.

Jačanje svesti o značaju kulturnog nasleđa i identiteta

Mehanizam prikupljanja podataka zasnovan je na jedinstvenim softverskim rešenjima koja se koriste u muzejima i galerijama, zavodima za zaštitu spomenika kulture, arhivima, bibliotekama i drugim subjektima u kulturi koji se brinu o nasleđu.

Na ovaj način, Pretraživač čini transparentnim rad ustanova kulture u zakonskim okvirima a kao pouzdan izvor informacija, on doprinosi naučno-istraživačkom radu, obrazovanju, promovisanju kulturnog nasleđa i kulturnoj delatnosti uopšte.

Zvaničnu veb stranicu Pretraživača kulturnog nasleđa možete posetiti na www.kultura.rs ili www.kultura.srb ili se možete informisati i putem društvenih mreža: Facebook/digitalizacijaukulturi, Instagram/itkultura i YouTube/Pretraživačkulturnognasleđa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Luksuz Konstantinove rezidencije iz 4. veka ponovo dostupan posetiocima

Vila sa peristilom, mozaici, ostaci dve ranohrišćanske crkve i...

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Najnovije