Krsti Popovskom Nagrada “Stevan Sremac”

Za najbolju proznu knjigu u 2017. godini proglašen je roman “Ina” u izdanju Lagune iz Beograda. Odluka da književnik Krsta Popovski dobije Nagradu “Stevan Sremac” doneta je jednoglasno.

Za nagradu Stevan Sremac za 2017. godinu prispela je sedamdeset i jedna prozna knjiga.

Žiri je u uži izbor uvrstio četiri knjige:

1. Žena iz Huareza, Uglješa Šajtinac
2. Ina, Krsta Popovski
3. Naknadne istine, Darko Tuševljaković
4. Veliko spremanje, Branko Anđić

O nagradi je odlučivao žiri: prof. dr Jelena Jovanović, predsednica, prof. dr Adrijana Marčetić i Enes Halilović, članovi.

Krsti Popovskom Nagrada "Stevan Sremac"
Nagrada u čast Stevana Sremca

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje grad Niš. Program Nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos. Nagrada će Krsti Popovskom biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.

Obrazloženje žirija

“Baveći se, pre svega, temom izmeštanja i gubitka identiteta, Krsta Popovski u romanu “Ina”, gradi sliku nemira i preispitivanja savremenog čoveka. Poput svojih grotesknih junaka, i autor u svom pripovedanju prelazi različite granice kako bi čitaocima pružio intenzivan i često šokantan doživljaj sveta. Pripovedajući provokativno, stilski precizno, Popovskom uspeva da, oslanjajući se na suptilne intertekstualne aluzije, ispriča zanimljivu i istovremeno smisaono bogatu priču. Po inspiraciji i kritičkom odnosu prema stvarnosti roman “Ina” ostaje na tragu poetike Stevana Sremca. Sve navedeno ovu knjigu svrstava u sam vrh ovogodišnje prozne produkcije.”

Kratka Biografija – Krsta Popovski

Krsta Popovski rođen je u Skoplju 1968. Diplomirao na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Jedan je od osnivača i glavni urednik časopisa za književnost i likovnu umetnost ZVONO, redaktor u redakciji knjiga Službenog lista, a potom urednik u leksikografskoj redakciji Službenog glasnika. Sada je urednik u Izdavačkoj kući Klett.

Objavio je četiri knjige poezije: Dvoglasja, 1994, IP Rad, Beograd; Paganalije, 1996, IP Rad, Beograd; Iskušenja, 1999, IP Svetovi, Novi Sad; Savez (spev), 2002, IP Svetovi, Novi Sad

Objavio je romane: Tata (2008), Ej (2011), Sudbine (2012), Trudovi (2014), Ina (2017)
Godine 2017. u izdanju Niškog kulturnog centra objavljena mu je zbirka priča Nedela.
Na konkursu za Ediciju Istok-Zapad 2010. pobedio je s romanom Ej. Potom je u oktobru 2011, sa istim rukopisom osvojio nagradu koju dodeljuje književna grupa Proza na putu i izdavačka kuća Mono i Manjana, ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu, kao i u najuži izbor za nagradu Srpskog književnog društva Biljana Jovanović i Zlatni suncokret.

Rukopis romana Trudovi ušao je u najuži izbor za Nagradu Miroslav Dereta 2011.
Osim poezije i proze, Krsta Popovski autor je dve drame: Žestina i Fra Vidoje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije