Kreativni Niš: Šansa za umetnike iz Niša i okoline

Udruženje „Štek house“ iz Niša raspisalo je konkurs za umetnike svih profila od 15 do 30 godina koji u svojim radovima imaju za temu grad Niš.

Konkursom u okviru projekta „Kreativni Niš“ koji finansijski podržava „Fond za jug Srbije“ biće omogućeno da petoro umetnika besplatno predstave svoje radove u kafe baru „Dnevna soba“ u Ulici Svetozara Markovića 14a, Niš.

Za petoro umetnika iz  Nišavskog okruga biće obezbeđena kompletna logistička i organizaciona pomoć prilikom prezentovanja svojih radova (štampanje kataloga, medijska promocija, internet kampanja, osveženje za goste izložbe), a termini za izložbe, književne ili druge kulturne performanse su u avgustu i septembru u prostoru kafea „Dnevna soba“.

Konkurs za umetnike je bio otvoren 15. avgusta, a o tome kojih petoro umetnika će se predstaviti niškoj publici odlučiće žiri koji čine akademski slikar, predstavnik organizacije za mlade koja deluje u Nišu kao i predstavnik medija.

Umetnički performansi će biti organizovani od 24. avgusta do 28. septembra 2019. godine.

Baza umetnika Niša

Projektom „Krativni Niš“ biće realizovana i web platforma kreativninis.rs koja će predstavljati svojevrsnu bazu umetnika grada Niša.

Sajt će biti jednostavan za korišćenje te će svoj nalog moći da kreiraju umetnici svih starosnih dobi.

Konkurs za umetnike iz Nišavskog okruga
Konkurs za umetnike iz Nišavskog okruga

Da li su javne institucije dostupne mladim i neafirmisanim umetnicima?

Posebnu pažnju tokom trajanja projekta zauzima i okrugli sto koji će biti održan 29. septembra a okupiće na jednom mestu predstavnike institucija kulture, izvršne vlasti kao i umetnike koji stvaraju u našem gradu. Svi oni zajedno pokušaće da dođu do odgovora „Da li su javne institucije dostupne mladim i neafirmisanim umetnicima?“.

Projekat „Kreativni Niš“ realizuje udruženje „Štek house“ iz Niša uz finansijsku podršku Fonda za jug Srbije.

Fond za jug Srbije nastao je kao rezultat višegodišnjeg rada konzorcijuma organizacija (Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Proaktiv, ENECA, Centar za razvoj liderstva i Media i reform centar Niš) na polju jačanja aktivnog uticaja civilnog sektora na razvoj i društvene promene na jugu Srbije, uz finansijsku podršku Fondacije braće Rokfeler (RBF).

Udruženje „Stek house“ od  2014. godine kao neformalna grupa ,kasnije kao organizacija pa do danas realizuje se projekat „Besplatne muzičke radionice“ . Do sada je u okviru ovog projekta prošlo preko 300 mladih koji su bili polaznici radionica.

Projekat je u 2016. godini ušao u prvih 5 najboljih projekata na Balkanu, nominovan od strane nemačke SHL fondacije.

Udruženje je poznati i po projektima:  „Džedajkon open gallery“ koji se realizuje od 2017. godine kao i „Štek movie corner„ koji se realizuje od 2018.godine u okviru festivala PozitivNI u Nišu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Luksuz Konstantinove rezidencije iz 4. veka ponovo dostupan posetiocima

Vila sa peristilom, mozaici, ostaci dve ranohrišćanske crkve i...

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Najnovije