Konačna odluka o održavanju Nišvila 1. jula

Hilda Kazasian i Hristo Yotsov na Nišvillu

Fantastična bugarska pevačica i perkusionistkinja jermenskog porekla – Hilda Kazasian (Kazasyan) nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu u subotu 15. avgusta, u pratnji Blagoevgrad big benda, a specijalni gost ovog programa biće čuveni bugarski bubnjar, vibrafonista, kompozitor, aranžer i profesor Nacionalne muzičke akademije Hristo Jocov (Yotsov).

Hilda Kazasian je nastupila na jednom od prvih izdanja Nišvilla – tada kao velika nada ne samo bugarske već i evropske džez scene.

Danas je ona vodeća džez pevačica Bugarske koja je sa velikim uspehom gostovala u Engleskoj, Rusiji, Belgiji, Francuskoj,
Japanu, Poljskoj, Austriji, Italiji (…), a pre deset godina je po pozivu nastupila i u čuvenom „Blue Note“ jazz klubu u Tokiju.

Diplomirala je klasične udaraljke na Sofijskom konzervatorijumu, a usavršavala se u Italiji. Hilda je svirala udaraljke u Filharmoniji
„Pionir“, a paralelno je nastupala i snimala sa vodećim bugarskimdžez sastavima.

Uz destine gostovanja na projektima drugih muzičara, pod svojim imenom je snimila sedam albuma.

Hristo Jocov, koji već decenijama važi za jednog od najboljih evropskih džez bubnjara ali i vibrafonista, već trideset godina je šef odseka za bubnjeve na džez departmanu Bugarske nacionalne muzičke akademije, na kojoj je ranije diplomirao na odseku udaraljki.

U svom klasičnom kompozitorkom opusu Hristo Jocov ima i dela poput “Koncerta za marimbu i Simfonisjki orkestar” (kojim je osvojio prvu nagradu na nacionalnom konkursu 2009. godine), “Koncert za simfonijski orkestar i bubnjeve”, “The beginning” za klarinet, bubnjeve i kamerni orekstar, “”Musical moment” za dva klavira i perkusije, kao i koncerte za klavir, obou, violončelo … Objavio je preko 30 albuma.

Big band Blagoevgrad koji već godinama uspešno vodi dirigent Boris Janev, odličan je primer (odnosno, više izuzetak koji potvrđuje pravilo) kako u zemljama regiona imati profesionalni big bend ne mora biti privilegija samo prestonica.

Nišvil se priprema, konačna odluka o održavanju 1. jula

Ukoliko 1. jula bude međunarodnih letova i ne bude zabrane okupljanja, 26. Nišvil će biti održan, kaže Ivan Blagojević, direktor internacionalnog džez festivala.

„Spremni smo, ukoliko bude potrebno da sprovedemo zaštitne mere, kao što je fizička distanca od dva metra među posetiocima, jer imamo veliki prostor i 4.000 stolica. Brinućemo i o muzičarima, na putu od beogradskog aerodroma do Niša. Obezbedićemo zaštitne maske i merićemo temperaturu posetilaca na ulazu“, rekao je Blagojević.

Ovogodišnji Nišvil bi trebalo da, se održi od 13. do 16. avgusta u Niškoj tvrđavi.

Planirano je desetak stejdževa, na kojima će publika se, osim uživanja u džez i fjužn muzici, moći da vidi i pozorišne, filmske, književne i strip sadržaje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Luksuz Konstantinove rezidencije iz 4. veka ponovo dostupan posetiocima

Vila sa peristilom, mozaici, ostaci dve ranohrišćanske crkve i...

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Najnovije