Kompletan program Noći muzeja u Nišu: „Sloboda“ na više od 20 lokacija

Manifestacija „Noć muzeja“, 16. po redu, održaće se u subotu, 18. maja, na više od 20 lokacija u Nišu, a sugrađani će od 17 časova pa do 1 čas iza ponoći moći da uživaju u brojnim sadržajima koji se nadovezuju na ovogodišnji moto, a to je „Sloboda umetničkog izražavanja“.

Manifestacija "Noć muzeja" na više od 20 lokacija
Manifestacija „Noć muzeja“ na više od 20 lokacija u Nišu

Otvaranjem izložbe „Krila Vilingrada„, posvećene razvoju niškog vazduhoplovstva od 1909. do danas, u subotu 18. maja od 18 časova počeće manifestacija Noć muzeja u Nišu.

Takođe, od 18 sati u Univerzitetskoj bibllioteci „Nikola Tesla“ posetioci će moći da vide dokumentaciju, fotografije, arhivsku i bibliotečku građu, kao i brojne predmete – makete aviona, artefakte vazduhoplovne komande, predmete iz privatnih kolekcija u vezi sa civilnim i vojnim aerodromom u Nišu.

Tema ovogodišnje Noći muzeja je Sloboda, pa je njeno osvajanje kroz Riznicu književnosti omogućeno u Književno-memorijalnoj galeriji Sremac/Miljković.

19.00 Otvaranje izložbe „Muzejski i pozorišni plakat“, autor Ivan Mišić dizajner

19.45 Poeziju čita Milica Milenković pesnik i književni kritičar

20.30 Trupa Književna boemija, premijera poetske drame „Maldoror iks“ Branko Miljković

20.45 „Pesnički trenutak“ pesme Branka Miljkovića Gordane Todorović i Radeta Drainca

21.30 Stručno vodjenje kroz stalnu postavku St.Sremac/B.Miljković

Stalna postavka biće otvorena od 10.00 do 16.00

Manifestacija "Noć muzeja", 16. po redu, održaće se u subotu, 18. maja
Manifestacija „Noć muzeja“, 16. po redu, održaće se u subotu, 18. maja; Foto: GSLU

Izložbeni prostori Galerije savremene likovne umetnosti Niš biće otvoreni za posetioce od 17 do 24 sata.

Oficirski dom

Izložba Umetnost osamdesetih i devedesetih danas- The Rhythm Divine , grupe profesionalaca u umetnosti ART-ZOOM i autora Ivone Fregl

Nastup di-džeja Muzika 80-ih i 90-ih od 21-23 sata

Paviljon u Tvrđavi

Izložba Ljiljane Stojanović pod nazivom „Vibracije svetlosti“.

Nastup instrumentalnog sastava „Impresija“ od 20 do 21 sat

Salon 77

Izložba Andreje Petraković pod nazivom „Klupko“

U periodu od 21 do 23 sata u svim izložbenim prostorima za posetioce će biti organizovana stručna vođenja kustosa kroz izložbe.

Narodni muzej u Nišu

Objekti Narodnog muzeja Niš u subotu 18. maja biće otvoreni do ponoći (ponovno otvaranje objekata koji rade do 15 sati subotom je u 17 sati).

Sve vreme je ulaz besplatan za pojedinačne posete domaćih i stranih turista. Ulaz plaćaju samo organizovane grupe domaćih i stranih turista koje dolaze preko turističkih agencija.

GALERIJA SINAGOGA – IZLOŽBA MILOVAN KRSTIĆ

Stručno vođenje autorke izložbe muzejske savetnice Mare Makarić od 21:00, 22:00 i 23:00 sata.

LOGOR „12. FEBRUAR“

17:30 sati Kreativna radionica, izrada nakita iz zbirki Narodnog muzeja Niš

19:00 sati: Radionica: Upotreba savremenih tehnologija u funkciji očuvanja kulturnog nasleđa i trdicionalni vid muzejske dokumentacije (karton predmeta),

20:30 sati: Otvaranje izložbe fotografija Aleksandra Markovića i prezentacija aplikacije za Memorijalni kompleks „12. februar“

Na arheološkom loklitetu Medijana 18. maja od 18 sati održava se koncert:

MUZIČKI MONOGRAM: BISERI KLASIČNE MUZIKE

Koncert se priređuje u saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Nišu.

Ulaz na Medijanu moguć je isključivo kartama koje se dobijaju BESPLATNO u objektima Narodnog muzeja Niš – Arheološka sala i Ćele kula u četvrtak i petak u vremenu od 9 do 19 sati. Jedna osoba može najviše dobiti dve karte.

Ulaz na Medijanu u subotu 18. maja je isključivo od 17:15 do 17.50 časova. Koncert počinje u 18 sati.

sugrađani će od 17 časova pa do 1 čas iza ponoći moći da uživaju u brojnim sadržajima
Od 17 časova pa do 1 čas iza ponoći Nišlije će moći da uživaju u brojnim sadržajima

U Narodnom pozorištu slobodu će kroz vizuelni sadržaj prikazati studenti sa Odseka za grafički dizajn Fakulteta digitalnih umetnosti.

Oni će, po rečima organizatora, zainteresovanima predstaviti simbiozu moderne digitalne umetnosti sa tradicionalnim likovnim tehnikama.

U Narodnom pozorištu slobodu će kroz vizuelni sadržaj prikazati studenti sa Odseka za grafički dizajn Fakulteta digitalnih umetnosti.

Oni će, po rečima organizatora, zainteresovanima predstaviti simbiozu moderne digitalne umetnosti sa tradicionalnim likovnim tehnikama.

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ u Nišu će se pridružiti Kulturnoj manifestaciji „Noć muzeja“, postavljanjem pet izložbi u prostorijama svoje Biblioteke.

Posetioci će moći, 18. maja 2019. godine, u periodu od 18.00 časova do 1 čas po ponoći, da pogledaju i uživaju u izložbama:

„Bibliotekom kroz vreme“, izložba autora Ivane Petković, Ljubiše Nikolića i Marine Vukašinović, u kojoj je prikazana hronoligija razvoja Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Niš – izložba će biti postavljena u velikoj čitaonici Odeljenja periodike

„Bibliotečka riznica“, stalna izložbena postavka posvećena dvema značajnim ličnostima iz istorije Biblioteke, Stevana Sremca i episkopa Jeronima i kulturnoj istoriji grada Niša.

Najstarije knjige, koje su čuvaju u Biblioteci, naslovi za koje se smatralo da najbolje osvetljavaju Sremčevu ličnost, knjige koje je potpisao vladika Jeronim, kao i publikacije koje se odnose na njegov život, dragoceni eksponati iz zavičajne zbirke i posebnih fondova, podeljeni su u više celina – izložba je postavljena na spratu Biblioteke

U Ruskom kutku Biblioteke, izložena je kolekcija slika autorke Marije Aleksejevne Polenove (1816-1895).

Odeljenje serijskih publikacija je povodom 115 godina od osnivanja „Politike“ priredilo kraći pregled najzanimljivijih naslovnih strana ovog lista.

Prvi broj dnevnog lista „Politika“ pojavio se u prodaji oko 14.00 sati u Beogradu, 25. januara 1904. po ceni od 5 para.

U prostorijama Ruskog kutka Biblioteke, sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba radova Bratislava Anđelkovića, poznatijeg kao Bata iz Vučja „Kamen drevnog snevača“. Postavka ima 58 eksponata i sastoji se od više ciklusa.

U Muzeju zdravstvene kulture Instituta za javno zdravlje Niš predstaviće izložbu medicinske opreme 19. i 20. veka, čime će posetiocima biti predstavljen veliki put koji je u proteklih 130 godina pređen u razvoju nauke i njenoj primeni u medicinskoj tehnologiji. Autori: dr Stanko Majranović i dr Čedomir Šagrić.

Za predškolce i učenike osnovnih škola na istom mestu biće održana radionica „Moja zdrava porodica“ na kojoj će moći da pokažu likovni talenat i predstave svoje viđenje zdrave porodice.

Fotografije iz prošlosti ljubitelji ove umetnosti videće u Istorijskom arhivu.

Izložba fotografija  pod nazivom „Svetlopisi vekova“ obuhvata prikaz istorije grada od Srpsko-turskih ratova, Balkanskih i dva svetska rata, kao i znamenite ličnosti na izložbi „Svetlopisi vekova“.

U Umetničkoj školi biće održana izložba radova i maskenbal, dok će u Školi mode i lepote biti prikazana revija frizura, ručno štampanih majica i učeničkih modnih i foto-kreacija.

Učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ organizuju Noć biologije na kojoj će biti prikazano kako je ova nauka doprinela osvajanju slobode.

Niš kao grad elektronike, posetiocima Univerziteta Singidunum Audio muzej „Dragan Bojković“ i Etno-muzej „Rautovo“ prikazaće stalnu postavku aparata koje je proizvela Elektronska industrija.

Nišville, kao brend Niša poput nekadašnje Ei, prikazaće u svom Muzeju džeza ovu vrstu muzike kao univerzalni jezik slobode.

Više informacija o programu 16. Noći muzeja dostupne su na njihovom zvaničnom sajtu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije