„Kako vam drago“ večeras premijerno u dvorištu Banovine (FOTO)

Premijerom predstave „Kako vam drago“ ovog petka, u Nišu počinje 25. Nisville jazz festival. Ova pastoralna komedija sa jazz elementima i orkestrom koji je sve vreme sa glumcima na sceni, donosi savremeno i novo čitanje klasika reditelja Nikite Milivojevića.

Foto: Nenad Petrović

Ovo klasično Šekspirovo delo je koprodukcija Nišvilla, niškog i kruševačkog Narodnog pozorišta, i posle večerašnje premijere u dvorištu Banovine, igraće se podjednako i u Nišu, Kruševcu i ostalim gradovima. Predstava počinje u 20.30 časova, a u slučaju nevremena igraće se u Narodnom pozorištu.

O predstavi

Predstava je rađena u prevodu Velimira Živojinovića i Borivoja Nedića, adaptaciju, režiju i scenografiju, radio je Nikita Milivojević, scenski pokret Amelija Banet, muziku Ada Rovati Brejker, a kostime Marina Vukasović Medenica.

U predstavi glume: Nebojša Vranić, Dragoslav Savić, Sonja Isailović, Zoran Karajić, Miloš Cvetković, Nikola Rakić, Aleksandar Marinković, Maja Vukojević Cvetković, Marija Vidaković, Bojan Veljović, Marko Pavlovski, Ema Stojanović i Stefan Mladenović.

Kompozitori muzike su Ada Rovati, Željko Ljubić i Bojan Bojković.

Foto: Nenad Petrović

Ova romantična, pastoralna komedija nastala oko 1600. god. prati sudbinu dvoje zaljubljenih mladih, koji su proterani iz svojih domova – Orlanda je oterao zli stariji brat, a Rozalindu stric, koji je prisvojio dvor njenog oca. Ne znajući jedno za drugo, sa svojim pratnjama oboje traže utočište u Ardenskoj šumi, gde se već nalazi proterani Rozalindin otac. Devojka je prerušena u mladića Ganimeda, što dovodi do novih komičnih obrta. Na kraju se sve ipak završava opštim pomirenjem i venčanjem četiri para.

Kroz priču o sukobu zavađene braće, Šekspir promoviše ljudske vrednosti poput bratske ljubavi, tolerancije i zajedništva, gde svaki problem biva prevaziđen, a negativni likovi se preobraze u dobre najveličanstvenijom od svih čarolija – iskrenom ljubavlju.

Foto: Nenad Petrović

Nišville nameće nova pravila

Ovom predstavom briše se linija između glumaca i muzičara na ovogodišnjem Teatarskom festivalu, a veoma je značajna mogućnost koja je data niškim muzičarima da se oprobaju u novim formama.

„Na sličan način kako Nišville jazz festival fuzioniše klasiku jazz kulture sa drugim muzičkim pravcima i jazz teatarski koncept prepliće klasični pozorišni izraz sa modernim stvarajući autentični pozorišni festival usamljen u ovom neintegrisanom delu EU“, kaže direktor festivala Ivan Blagojević.

Foto: Nenad Petrović

Nisville jazz teatarski festival nameće neke nove standarde i pretvara ceo grad u scenu.

„Ideja nam je,da kao u staroj Grčkoj ili na Mediteranu, kada je teatar upravo tako izgledao, ceo grad postane scena. Svaki trg, ulica, most, Tvrđava, dvorište Banovine i šta god bude u budućnosti  umetnicima potrebno može biti scena. Tako grad postaje urbaniji, smisleniji i mesto kreativnih misli“, kaže umetnička direktorka festivala Maja Mitić.

Kompletan program festivala pogledajte na linku.

Najnovije

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Počinju Filmski susreti uz dve svetske i nekoliko niških premijera

U zvaničnom programu 57. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog...

Nišville jazz festival 28. put u Nišu

Nastupom Nišville ROJAZE projekt benda u glavnom programu na...