Joškin Šiljan izlaže svoje radove u “Julijan Djupon”

Izložba “VidiVidi” artbrut umetnika Nebojše Stojkovića, u umetničkom svetu poznatijem kao Joškin Šiljan, biće otvorena u sredu 27. februara od 19 sati, u kući Julijan Djupon u Nišu.

Foto: Promo

Joškin Šiljan rođen je u Pirotu(1956), živi i radi u Grdelici. Član je ULUS-a. Slika od 1987. godine, a izlaže od 1996. Učesnik je brojnih domaćih i stranih likovnih salona, bijenala i kolonija.“Linija, kojom počinje i završava svoj nesvakidašnji likovni dnevnik, znači mogućnost beleženja samog toka ideje u trenutku rađanja, iskrenost u poruci. Poput topografske skice terena nekog imaginarnog pejzaža, njegovi radovi ukazuju na snagu vedrog duha, neretko njegov nesvesni satirični stav prema životu i okolini. Jarki, sirovi kolorit pokazuje svu spontanost umetnika, koji se igra formom i bojom, poetski nadahnut. Sklonost ka apstrahovanju forme, zapravo je nesvesna težnja za brzinom iskazivanja svojih misli likovnim izrazom” – ovako rad Joškina Šiljana opisuju u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Slika: Dok mali Nebojša i krava mu Belina žvaću travu; Foto: Promo

Ovaj umetnik neobičnog imena i stila, zaintrigirao je originalnošću i multimedijalnog umetnika Marija Del Kurta, nekada kustosa muzeja u Lozani, koji je 2017. godine odlučio da o njemu snimi dokumentarni film.Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja među kojima su Nagrada za crtež na Bijenalu crteža i male plastike Beograd(2005), Zlatna paleta – nagrada za slikarstvo na Prolećnoj izložbi ULUS-a u Beogradu(2006) godine, Velika nagrada za izložena dela (kombinovana tehnika), 14. Bijenale naivne i marginalne umetnosti, Jagodina(2009) i prva nagrada za slikarstvo na papiru, na Bienalu za crtež – OSTEN u Nacionalnoj galeriji Makedonije u Skoplju(2016)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije