Joškin Šiljan izlaže svoje radove u “Julijan Djupon”

Izložba “VidiVidi” artbrut umetnika Nebojše Stojkovića, u umetničkom svetu poznatijem kao Joškin Šiljan, biće otvorena u sredu 27. februara od 19 sati, u kući Julijan Djupon u Nišu.

Foto: Promo

Joškin Šiljan rođen je u Pirotu(1956), živi i radi u Grdelici. Član je ULUS-a. Slika od 1987. godine, a izlaže od 1996. Učesnik je brojnih domaćih i stranih likovnih salona, bijenala i kolonija.“Linija, kojom počinje i završava svoj nesvakidašnji likovni dnevnik, znači mogućnost beleženja samog toka ideje u trenutku rađanja, iskrenost u poruci. Poput topografske skice terena nekog imaginarnog pejzaža, njegovi radovi ukazuju na snagu vedrog duha, neretko njegov nesvesni satirični stav prema životu i okolini. Jarki, sirovi kolorit pokazuje svu spontanost umetnika, koji se igra formom i bojom, poetski nadahnut. Sklonost ka apstrahovanju forme, zapravo je nesvesna težnja za brzinom iskazivanja svojih misli likovnim izrazom” – ovako rad Joškina Šiljana opisuju u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Slika: Dok mali Nebojša i krava mu Belina žvaću travu; Foto: Promo

Ovaj umetnik neobičnog imena i stila, zaintrigirao je originalnošću i multimedijalnog umetnika Marija Del Kurta, nekada kustosa muzeja u Lozani, koji je 2017. godine odlučio da o njemu snimi dokumentarni film.Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja među kojima su Nagrada za crtež na Bijenalu crteža i male plastike Beograd(2005), Zlatna paleta – nagrada za slikarstvo na Prolećnoj izložbi ULUS-a u Beogradu(2006) godine, Velika nagrada za izložena dela (kombinovana tehnika), 14. Bijenale naivne i marginalne umetnosti, Jagodina(2009) i prva nagrada za slikarstvo na papiru, na Bienalu za crtež – OSTEN u Nacionalnoj galeriji Makedonije u Skoplju(2016)

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Počinju Filmski susreti uz dve svetske i nekoliko niških premijera

U zvaničnom programu 57. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog...

Nišville jazz festival 28. put u Nišu

Nastupom Nišville ROJAZE projekt benda u glavnom programu na...