Izložba u Nišu: Originalni eksponati i pisma kralja Milana

Kralj Milan, prvi počasni građanin niški

U holu Istorijskog arhiva Niša povodom jednog od najznačajnijih arhivističkih savetovanja u toku je izložba „Kralj Milan, prvi počasni građanin niški“.

stap
Štap kralja Milana na izloži u Istorijskom arhivu Niš

Javnosti su prikazana originalna dokumenta i predmeti porodice Obrenović, mnogi po prvi put izloženi van stalne postavke Muzeja srpske književnosti i Muzeja knjige i putovanja iz Beograda, kao što je slučaj sa originalnim nameštajem, toaletnim stolom i dve stolice kraljice Natalije Obrenović, iz Legata porodice Leko.

Izložba je organizovana u koautorstvu Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ i Istorijskog arhiva Niša.

Istorijski arhiv Niš
Istorijski arhiv Niš

Niškoj publici prikazano je 27 stranica pisama kralja Milana koja su svojevrsni udžbenik za vladanje, nastao 1897. godine u Beču, poslata njegovom sinu kralju Aleksandru Obrenoviću. Pisma su strogo poverljiva i u njima se izlaže detaljan državno-društveno-politički program Srbije tog vremena.

Istorijski arhiv Niš
Istorijski arhiv Niš

Pored toga, izloženi su meniji sa dvora, originalne fotografije kralja Milana i kraljice Natalije, štap kralja Milana, jedna od poslednjih fotografija Aleksandra i Drage na kojoj su se fotografisali sa oficirskim korom, tj. se svojim ubicama neposredno pred ubistvo i fotogrfiju potpisali.

Istorijski arhiv Niš
Istorijski arhiv Niš

„Naročito je značajna prva srpska knjiga o policiji na kojoj se nalazi beleška kneza Mihaila Obrenovića koju je napisao kada je imao samo pet godina. Ta beleška je ujedno dokaz da je mladi srpski knez kao sasvim malo dete već bio pismen, što je bila retkost ne samo u Srbiji, već i u Evropi tog vremena“, kaže za Nacionalnu geografiju Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat koje baštini sve ove dragocenosti srpske istorije.

Кralj Milan je oslobodio Niš od turske vladavine 1878. godine i često je boravio u ovom gradu.

Na 13 sednica Skupštine Srbije održanih u Nišu (najviše posle Beograda), donet je veliki broj zakona i značajnih odluka za srpsku istoriju.

Kralj Milan Obrenović, Istorijski arhiv Niš
Kralj Milan Obrenović, Istorijski arhiv Niš

„Izložba je svakako najznačajniji događaj u kulturi grada u ovoj teškoj godini, nastala na inicijativu direktorke Istorijskog arhiva Niša. Kuriozitet je da su i pisma i nameštaj koji je prikazan stigli u Adligat tokom vanrednog stanja, u najtežem trenutku tokom epidemije kovida“, dodaje Lazić.

Izložba se može videti do 14. oktobra 2020. godine svakog dana i vikendom od 8 do 20 časova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije