Izložba slika Aleksandre Mirić na Frankofonim danima

Niška umetnica Aleksandra Mirić predstaviće svoja dela na izložbi slika u okviru Frankofonih dana od 4. do 18. marta u Paviljonu u Tvrđavi.

Aleksandrin opus “(NE)Sputano” nastao je u procesu istraživanja pozitivnog i negativnog prostora.

Autorka u muzeju Horeum Margi , Ćuprija; foto: Ivan Milosavljević

“Pozadina svakog rada je slika sama za sebe, ekspresivna i nesputana idejom o krajnjem rezultatu. Ona je refleksija intimnog života, vatrometa emocija, snova i boja. Lice slike nastaje u obrnutom procesu, pažljivim promišljanjem onog što jesmo u odnosu na ono što predstavljamo javnosti. Formu slike grade površine ekstrahovane od pozadine. Pozadina je sputana na način na koji sputavamo društveno neprihvatljiva ponašanja i reakcije. U konačnom zbiru, pozitivan i negativan prostor njenih radova se prepliću, utiču jedan na drugog i koegzistiraju u estetski zaokruženoj celini”.

O autorki

Dr Aleksandra Mirić je arhitekta-konzervator. Valorizaciju graditeljskog nasleđa izučavala je na Univerzitetu u Provansi. Doktorat iz arhitekture stekla je na Univerzitetu u Nišu, doktorat iz arheologije na Univerzitetu Lion 2. Njena disertacija proglašena je od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije (IAUS) za najbolju odbranjenu u školskoj 2015/16. godine, a Institut za istraživanje antičke arhitekture IRAA iz Francuske je izabrao za pridruženog istraživača. Kao ambasador Asocijacije evropskih gradova kulture AVEC za Jugoistočnu Evropu i samostalni istraživač (naučni saradnik), posvećena je proučavanju, prezentaciji i promociji svetske kulturne baštine i lokalnih tradicija. Internacionalna komora mladih JCI joj je u 2017. dodelila prvu nagradu za izvanredne doprinose razvoju kulture.

Samostalnim izložbama predstavila se u Ćupriji (2018), Nišu (2010, 2015, 2018), Parizu (2017) i Skoplju (2017), učestvovala u više desetina grupnih izložbi i međunarodnih likovnih kolonija. Njene se slike nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Na jedinom likovnom konkursu posvećenom nadrealizmu u Srbiji, „Matiću u čast“, koji organizuje Muzej Horreum Margi iz Ćuprije, njena slika „Sveci što marširaju“ nagrađena je 2017. godine prvom nagradom.

Izložba “(NE)Sputano” organizovana je u partnerstvu izmedju Galerije savremene likovne umetnosti Niš i Francuskog instituta u Srbiji- Niš, deo je programa Dana frankofonije i trajaće do 18. marta 2019.god.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije