Izložba slika Aleksandre Mirić na Frankofonim danima

Niška umetnica Aleksandra Mirić predstaviće svoja dela na izložbi slika u okviru Frankofonih dana od 4. do 18. marta u Paviljonu u Tvrđavi.

Aleksandrin opus “(NE)Sputano” nastao je u procesu istraživanja pozitivnog i negativnog prostora.

Autorka u muzeju Horeum Margi , Ćuprija; foto: Ivan Milosavljević

“Pozadina svakog rada je slika sama za sebe, ekspresivna i nesputana idejom o krajnjem rezultatu. Ona je refleksija intimnog života, vatrometa emocija, snova i boja. Lice slike nastaje u obrnutom procesu, pažljivim promišljanjem onog što jesmo u odnosu na ono što predstavljamo javnosti. Formu slike grade površine ekstrahovane od pozadine. Pozadina je sputana na način na koji sputavamo društveno neprihvatljiva ponašanja i reakcije. U konačnom zbiru, pozitivan i negativan prostor njenih radova se prepliću, utiču jedan na drugog i koegzistiraju u estetski zaokruženoj celini”.

O autorki

Dr Aleksandra Mirić je arhitekta-konzervator. Valorizaciju graditeljskog nasleđa izučavala je na Univerzitetu u Provansi. Doktorat iz arhitekture stekla je na Univerzitetu u Nišu, doktorat iz arheologije na Univerzitetu Lion 2. Njena disertacija proglašena je od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije (IAUS) za najbolju odbranjenu u školskoj 2015/16. godine, a Institut za istraživanje antičke arhitekture IRAA iz Francuske je izabrao za pridruženog istraživača. Kao ambasador Asocijacije evropskih gradova kulture AVEC za Jugoistočnu Evropu i samostalni istraživač (naučni saradnik), posvećena je proučavanju, prezentaciji i promociji svetske kulturne baštine i lokalnih tradicija. Internacionalna komora mladih JCI joj je u 2017. dodelila prvu nagradu za izvanredne doprinose razvoju kulture.

Samostalnim izložbama predstavila se u Ćupriji (2018), Nišu (2010, 2015, 2018), Parizu (2017) i Skoplju (2017), učestvovala u više desetina grupnih izložbi i međunarodnih likovnih kolonija. Njene se slike nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Na jedinom likovnom konkursu posvećenom nadrealizmu u Srbiji, „Matiću u čast“, koji organizuje Muzej Horreum Margi iz Ćuprije, njena slika „Sveci što marširaju“ nagrađena je 2017. godine prvom nagradom.

Izložba “(NE)Sputano” organizovana je u partnerstvu izmedju Galerije savremene likovne umetnosti Niš i Francuskog instituta u Srbiji- Niš, deo je programa Dana frankofonije i trajaće do 18. marta 2019.god.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Počinju Filmski susreti uz dve svetske i nekoliko niških premijera

U zvaničnom programu 57. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog...

Nišville jazz festival 28. put u Nišu

Nastupom Nišville ROJAZE projekt benda u glavnom programu na...