Istorijska predavanja i besede za rekreativce na planini Kalafat kod Niša

Planinarsko društvo “Preslap”, uz finansijsku podršku Grada Niša i logističku podršku Osnovne škole “Karađorđe” iz Gornjeg Matejevca, organizuje u subotu, 23. marta 2019., planinarsko – rekreativno -edukativnu akciju na planini Kalafat, u okolini Niša.

Kalafat; Foto: PD "Preslap" Niš
Kalafat; Foto: PD “Preslap” Niš

Nalazi se na severnom obodu grada, a trasa obuhvata 16 kilometara: Knez selo – Sliva – vrh Kalafat (837 m) – manastir Sveti Jovan u Gornjem Matejevcu – Temeni vrh (730 m) – “Latinska crkva” u Gornjem Matejevcu – selo Gornji Matejevac.

Karakteristika ove akcije je što će tokom prelaska staze, istoričar Vladan Stojiljković, brat književnika Dejana Stojiljkovića, održati četiri istorijske besede, vezane za ovaj kraj, od antičkih vremena, o boju na Čegru, o buni 1841. godine, o značaju manastira Sveti Jovan i “Latinske crkve”, o oslobodilačkim pohodima u 19 i 20.veku.

Prelazak ove trase nije naročito zahtevan, staze su uglavnom široke i dobro su obeležene zahvaljujući nedavnim akcijama Planinarskog društva “Preslap” na njihovom uređivanju.

Latinska crkva
Latinska crkva

Kalafat – Latinska crkva

Planina Kalafat prostire se severno od Niša, na potezu od prevoja Gramada u okolini Svrljiga, i skoro sve do desne obale Južne Morave.

Najviši deo Kalafata, u atarima Knez sela, Gornjeg i Donjeg Matejevca i Kamenice, veoma je blizu gradskog jezgra.

I pored toga, boravkom na Kalafatu stvara se utisak divljine i netaknute prirode, kao da se nalazimo daleko od civilizacije.

Najznačajniji kulturno-istorijski spomenici na Kalafatu su manastir Svetog Jovana iznad sela Gornji Matejevac iz 11. veka, crkva Svete Trojice ili “Latinska crkva” u Gornjem Matejevcu iz 11. veka, spomen kompleks na brdu Čegar, posvećen boju na Čegru iz 1809.godine, arheološko nalazište Humska čuka, iz neolita, brdo Vinik sa ostacima turskih tabija i laguma.

Predavanja i besede na Kalafatu

Osim sportskog, planinarsko-rekreativnog aspekta, ova akcija ima i važnu edukativnu komponentu, i tokom prelaska trase, održaće se i prigodna istorijska predavanja i besede.

Predavač je Vladan Stojiljković, istoričar i istraživač, počasni član Planinarskog društva “Preslap“i brat jednog od trenutno naših najvećih pisaca, Dejana Stojiljkovića.

U svojim besedama, Vladan Stojiljković posebno će se osvrnuti na boj na Čegru iz 1809.godinu, na bunu protiv Turaka 1841 .godine, na oslobodilačke poduhvate 1877/1878. godine, 1918 i 1944. godine i na značaj kulturno-istorijskih spomenika kakvi su manastir Svetog Jovana i crkva Svete Trojice.

Akcija će se završiti u Osnovnoj školi “Karađorđe” u Gornjem Matejevcu, završnim besedama, besplatnim ručkom i dodelom zahvalnica.

Zahvaljujući podršci Grada Niša, za učesnike je obezbeđen besplatan ručak po završetku akcije.

Program akcije, subota, 23.mart 2019. godine:

07:30 – polazak na akciju sa parkinga kod tržnog centra “Roda”. Planinarsko društvo “Preslap” obezbedilo je besplatan autobuski prevoz za 70 učesnika. Za ovaj vid prevoza potrebno je da se zainteresovani prijave. Ostali mogu do Knez sela doći redovnom prigradskom linijom koja sa prigradske stanice polazi u 07:30 časova, cena karte do Knez sela je 90 dinara;
08:00 – otvaranje akcije na okretnici u Knez selu i polazak na uspon;
09:00 – dolazak do izletišta Gradac, kraći odmor;
10:15 – dolazak na raskrsnicu Sliva, kraći odmor
11:00 – izlazak na vrh Kalafat (837 m), kraći odmor;
12:30 – dolazak do manastira Sveti Jovan, odmor do 30 minuta;
14:30 – dolazak na plato i vidikovac ispod Temenog vrha (730 m), kraći odmor;
16:00 – dolazak do crkve Svete Trojice (do “Latinske crkve”), zadržavanje do 30 minuta;
17:00 – dolazak u Osnovnu školu “Karađorđe” u Gornjem Matejevcu, besplatan ručak (poneti pribor za jelo i posude), besede, dodela zahvalnica;
18:30 – polazak za Niš učesnika koji na akciju dolaze organizovanim besplatnim prevozom;
18:50 – polazak za Niš učesnika koji se sa akcije vraćaju prigradskom linijom Knez selo – Gornji Matejevac – Niš (karta od Gornjeg Matejevca do Niša košta 80 dinara).

OBUĆA, ODEĆA, OPREMA: Planinarske cipele ili duboke patike, majica, duks, jakna, rezervna majica, štapovi za hodanje, naočare za sunce, kačket, kamašne, kapa, rukavice.

HRANA I VODA: U prvom delu akcije, hrana je iz ranca (sendviči, slatkiši). Po silasku u selo Gornji Matejevac, biće poslužen besplatan ručak, a učesnici treba da ponesu pribor za jelo i porcije. Vode ima u manastiru Sveti Jovan, za akciju je potrebno do 2 litra vode.

VODIČI NA STAZI: Miroslav Dokman (telefon: 062/205-977), Petar Ratković (telefon: 069/579-75-85) i Miloš Stamenković (telefon: 069/14-98-880).

PRIJAVLjIVANjE ZA BESPLATAN AUTOBUSKI PREVOZ: Nenad Stevanović (telefon: 062/637-771).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije