Hadži Ivan Redi podneo ostavku, nije više predsednik Saveta za kulturu Niša

Zbog, kako kaže, čina lične odgovornosti Hadži Ivan Redi podneo je ostavku na funkciju predsednika Saveta za kulturno stvaralaštvo Grada Niša i članstva u njemu. Na ovaj potez se odlučio zbog ignorisanja kulture i njenog značaja u društvu, odnosno Nišu.

Foto: G. Ćopić

Iako je više od 55 godina proveo u borbi za kulturu Niša kroz različite aktivnosti, osnivač Svetosavskog bala i humanista Hadži Ivan Redi, ostavku smatra časnim činom. O ovome je javnost obavestio preko društvenih mreža.

„Razapet u kamijevskoj dilemi SOLITAIRE ili SOLIDAIRE, podneo sam ostavku na funkciju predsednika Saveta za kulturno svaralaštvo Grada Niša, kao i na člastvo u njemu. Ipak, ostajem socijalno prisutan i trajno zainteresovan za kretanja u kulturi, kao i za probleme u mom voljenom Nišu“, napisao je na Fejsbuku Hadži Ivan Redi.

Foto: Screenshots FB

On dodaje i slikovito objašnjava, da je odlučio da ide putem kojim se ređe ide, kao i da je za ljubav potrebno dvoje. Takođe, kao pojedinac neće se odreći svoje borbe.

„Prihvatajući se časne i odgovorne obaveze predsednika Saveta za kulturno stvaralaštvo Grada Niša, uprkos poodmaklim godinama, imao sam u srcu samo dugogodišnju ljubav prema Nišu i jaku želju da dam, i sada, svoj doprinos kulturi grada. Sve je bilo sažeto u tri oblika kulture: КULTURA PAMĆENJA, КULTURA ŽIVLJENJA i КULTURA PLANIRANJA. Nažalost, smatram da nisam uspeo da ostvarim postavljene ciljeve (u meri za koju sam smatrao da je neophodna) i da je časno da se povučem.To, naravno, nikako ne znači da ću kao pojedinac ostati po strani. Nikako i nikada„, kaže Hadži Ivan Redi.

On kaže da ga je na ovaj potez motivisao tekst iz Narodnih novina od 7.juna 2018. koji prenosimo putem fotografije.

Tekst iz Narodnih novina

Prema njegovim rečima život ide dalje, a u Nišu ima toliko mladih, obrazovanih, talentovanih i vrednih tako da, kako kaže, njegov odlazak nije bitan. Ono što je bitno je, međutim, da se menja svest o kulturi i njenom značaju u jednom društvu koje želi da ide napred, pojašnjava Hadži Ivan i dodaje da je ignorisanje takvih želja civilizacijski poraz za takvo društvo.

Hadži Ivan Redi: Dobrotvorni rad i građanski aktivizam

Po obrazovanju arhitekta, Hadži Ivan Redi je nakon uspešne karijere u Nišu, bio na privremenom radu u Austriji gde je ostvario izuzetne rezultate u svojoj profesiji. Gradu Nišu je, u godini obeležavanja 17. vekova hrišćanstva, poklonio spomen-česmu Svete Trojice koja je postavljena na Trgu patrijarha Pavla. Česma, za koju je Redi dao idejno rešenje, poklon je gradova Graca, Кragujevca i Niša. Po Redijevim rečima to je bilo neophodno jer: tri grada moraju učestvovati u izgradnji česme da bi se očuvalo sveto trojstvo.

Hadži Ivan Redi je 2013. godine, u Nišu obnovio tradiciju Svetosavskog dobrotvornog bala, i tako postao idejni tvorac, jedne humanitarne akcije. Spomen-skulptura, autorski rad, „Nebeski pevači” dodeljivana je učesnicima Internacionalnih horskih svečanosti, Niš 2016. godine. Poklon lične biblioteke od oko 3.000 jedinica građe Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla” u Nišu, 2016.godine.

Inicijativa i idejni projekat za postavljanje prostorne strukture „Banka dobročinstva”, namenjene humanitarki Marini Adamović iz Niša, projekt realizovan 2016. godina, uz podršku predsednika Vlade Srbije.

Kao predsednik Saveta za kulturno stvaralaštvo Grada Niša zalagao se, između ostalog, za postavljanje spomenika Branku Miljkoviću u Obrenovićevoj ulici i Milanu Obrenoviću u centru Niša na mestu gde su u toku radovi na izgradnji fontane.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije