“Gvozdeni oblaci” donose novu priču o Nišu i Jevremu Utviću

Nerešiva misterija u Nišu

Ko je Zekerija-paša iz Niša i zašto neko ubija žene u njegovom haremu? Ovu misteriju pokušaće da reši Jevrem Utvić, razvratnik i bivši ubica Obrenovićeve tajne policije. Ovo je deo zapleta novog romana Branislava Jankovića koji se od 23. marta može pronaći u svim Laguninim knjižarama.

Jevrem Utvić, glavni junak „Gvozdenih oblaka“, je raspop i istražitelj, inteligentan i prost, neko ko mnogo voli i još više mrzi, ko plače i ubija bez griže savesti, duboko osećajan čovek i teška bitanga. Neko ko veruje u Boga i psuje ga.

„U njemu su sakupljeni svi antagonizmi i protivrečnosti ovog naroda. On je neko od nas, ni bolji ni lošiji. Vidimo ga svaki put kada se pogledamo u ogledalo“, kaže Branislav Janković.

Novi roman Branislava Jankovića od subote u prodaji

Mladost Jevrema Utvića

Besomučna Jevremova potraga vodi čitaoca od ciganskih šatri do turskih zindana, od spaljenih srpskih sela do niških džamija, od izdaja do večnih prijateljstava, od senki do sunca. I do jedne ljubavi zbog koje se paša i aga nikada neće pomiriti.„Da bi se videla prava slika Srbije, čovek uvek mora da iskosi pogled, jer samo tako ’iskrivljen’ može da vidi da se ništa nije promenilo od pre sto pedeset godina do danas – i narod i vladari ostali su isti. Raja je tu da trpi i misli da nešto menja i na nešto utiče, a vladari da vladaju zaluđenom masom, odlično shvatajući da su tu voljom velikih sila. Ko ima veću silu iza sebe, taj vlada“, istakao je Janković.

Branislav Janković

Ovo je roman sa elementima pravoslavnog folklora, baziran na srpskim predanjima i tradiciji. Vraća nas dvadeset godina u odnosu na „Vetrove zla“, u mladost Jevrema Utvića.„Tu se opet vraćamo na one grdne antagonizme našeg naroda koji se nikada neće naučiti da velike politike vode veliki igrači. I zato možete voleti ili mrzeti Jevreme Utvića – on će vam sve to reći u lice“, kaže Janković.Roman „Gvozdeni oblaci“ možete pronaći od subote 23. marta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

Najnovije