Gostuša „oživela“: Srpski projekat najbolji iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa u Evropi

Kameno selo „oživelo“

Nagrada „European Heritage Stories“ dodeljena je u Palais de l’Europe u Strazburu, Francuska, Eleni Vasić Petrović za projekat „Oživljavanje kamenog sela“.

Nagrada za projekat iz Srbije „Oživljavanje kamenog sela“ Gostuša na Staroj planini

Strazbur: Nagrada Eleni Vasić Petrović za projekat „Oživljavanje kamenog sela

Ovo je jedini i prvi nagrađeni projekat iz Srbije, čime je Gostuša još jednom briljirala među najboljim ostvarenjima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa u Evropi.

U okviru generalne skupštine projekta “European Heritage Days” deo je bio je posvećen programu European Heritage Stories i dobitnicima ove prestižne nagrade.

Poseta kamenom selu Gostuša

Kameno selo #Gostuša postalo je prepoznatljivo širom Evrope kada su 2016. godine stigle nagrade Evropa Nostra i Grand prix Evropske unije ?? za kulturno nasleđe. #EUzaTebe #EUzaKulturu Sada je projekat oživljavanja kamenog sela jedan od ? podržanih u okviru programa "European Heritage Stories" i jedini je iz Srbije. Mi smo posetili Gostušu, a na putu ka ovom predivnom selu svratili i u Tvrđavu u Pirotu, koja je renovirana uz pomoć #EUdonacija. Pogledajte kako je izgledalo naše putovanje. 🙂

Gepostet von EU info point Nis am Dienstag, 15. Oktober 2019
Poseta kamenom selu Gostuša, EU info kutak Niš

Nagrada za projekat iz Srbije „Oživljavanje kamenog sela“ Gostuša na Staroj planini

Prvi deo projekta “Oživljavanje kamenog sela” realizovan je od 4. do 13.10. u Gostuši, u vidu konzervatorskog kampa, dok će se ostatak aktivnosti, odvijati do kraja marta meseca sledece godine.

Projekat Zaštite sela Gostuša je dobitnik nagrade Evropa Nostra i gran-prija Evropske unije za 2016. godinu.

Fondacija „Arhitekta Aleksandar Radović” uspešno je realizovala konzervatorski kamp u selu Gostuša na Staroj planini

Reč je o projektu zaštite sela Gostuša, udaljenom od Pirota tridesetak kilometara koga zbog kamenih krovova i autentične arhitekture kuća od kamena, drveta i zemlje zovu „kamenim selom”.

Obnovljen je kameni krov na apsidi crkve u selu, uređen potporni zida crkve, koja je posle 30 godina osveštana, a meštanke sela su prezentovale kako se pravi crepulja od zemlje i kako se u njoj peče hleb pokriven žarom i pepelom.

Upravnica Fondacije Elena Vasić Petrović rekla je da su ove godine konkurisali sa projektom koji se finansira iz evropskih fondova, a da se glavni deo projekta koji se zove oživljavanje kamenog sela odnosi upravo na volonterski kamp i radionice starih materijala, zanata i tehnika.

„Radili smo na objektima u selu odnosno na crkvi Svetog Jovana Krstitelja da ona ponovo zaživi. Koristili smo stare materijale i pravili različite vrste krečnih i blatnih maltera. Radili smo na drvetu, nameštaju u crkvi, kamenim podovima u crkvi, na stepeništu. Konzervaciju kamena. Meni je posebno važno očuvanje kamenih krovova u selu i uspeli smo da na apsidi crkve rekonstruišemo krov od kamenih ploča sa volonterima i uradimo potporni zid Crkve i trem”, kaže Vasić Petrović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije