Gorica Popović otvara Filmske susrete u Nišu

54. festival glumačkih ostvarenja igranog filma otvoriće glumica Gorica Popović u subotu, 24. avgusta. Ona je i ovogodišnja dobitnica nagrade za životno delo “Pavle Vuisić”.

Filmski susreti trajaće do 30. avgusta, a glavni program koji obuhvata 12 filmskih ostvarenja, po tradiciji, biće na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

„Pripremljen je i bogat prateći program na više lokacija u Nišu. Uslovi za bioskopo pod otvorenim nebom su vrhunski i očekujemo ekipe filmova i našim gradom će prodefilovati dosta glumaca“, najavio je direktor Filmskih susreta, Srđan Savić.

Prateće manifestacije 54. Festivala glumačkig ostvarenja domaćeg igranog filma svi posetioci moći će da pogledaju u bioskopu Cineplexx Niš, od 25. do 29. avgusta od 18 časova, a ulaz je za sve posetioce besplatan.

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu je najstarija manifestacija posvećena domaćem igranom filmu, ali i jedan od najstarijih filmskih festivala u regionu.

Reč je o festivalu koji ima izuzetan značaj ne samo za našu lokalnu sredinu i čitavu jugoistočnu Srbiju, nego i za istinsku afirmaciju naše kinematografije i celokupnog srpskog glumišta, budući da su glumci bili i ostali jedina konstantno pulsirajuća vrednost u okvirima domaće sedme umetnosti.

Zadatak je festivala i da prezentuje i afirmiše filmska (ponajpre glumačka) dostignuća u celom regionu, uglavnom putem saradnje sa produkcijama (Hrvatska, BiH − Republika Srpska, Slovenija, Makedonija i Crna Gora) koje su nekada bile sastavni deo jugoslovenske kinematografije.

Na Filmskim susretima će i u 2019. godini biti dodeljeno najmanje osam zvaničnih festivalskih nagrada namenjenih domaćim glumcima, uz najmanje dva potencijalna priznanja za uspešne nastupe stranih glumaca u domaćem filmu, kao i čitav niz nezvaničnih festivalskih priznanja.

Glumcima se za najbolje glavne i sporedne uloge dodeljuju Nagrade Car Konstantin i Carica MilicaNaisa – gran pri festivala, povelje za najbolje uloge, Ona i On – nagrada Večernjih Novosti, kao i FIPRESCI nagrade

Stručni žiri Festivala

Glumica Nela Mihajlović je ovogodišnja predsednica žirija, a članovi žirija su Tamara Aleksić i Goran Radaković.

53. Filmski susreti 2017

FESTIVAL GLUMAČKIH OSTVARENJA DOMAĆEG IGRANOG FILMA – FILMSKI SUSRETI NIŠ 2017www.filmskisusreti.rs

Gepostet von Filmski Susreti Nis am Freitag, 18. August 2017

12 filmskih ostvarenja

Prve večeri publika će moći da pogleda filmove “Delirium tremens”, Gorana Markovića i “Reži”, Koste Đorđevića.

U nedelju, 25. avgusta biće prikazan film “Kralj Petar I”. Kako najavljuju organizatori, glumac Lazar Ristovski že se pokloniti niškoj publici. “Koja je ovo država” je drugi film u zvaničnom programu za nedelju.

U ponedeljak, 26. avgusta će biti prikazani “4 ruže” i “Teret”, u utorak “Taksi bluz” i “Psi umiru sami”.

U sredu, 28. avgusta, “Ajvar” i “O životu i o smrti”.

U četvrtak, 29. avgusta, publika će moći da pogleda filmove “Šavovi” i “Pijavice”.

U petak, 30. avgusta je svečano zatvaranje Festivala, kao i dodela nagrada. Tada će biti prikazana pilot epizoda “Senke nad Balkanom 2” i “Kude je taj Niš”, dokumentarni film o legendi Niša, Žiki Čokaliji.

Kompletan program i trejlere filmova možete pogledati na zvaničnom sajtu Festivala.

Ulaznice za Festival

Na dan otvaranja 54. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma, u subotu 24. avgusta, preostalih osamdesetak kompleta karata prodavaće se samo u Niškom kulturnom centru (Stanoja Bunuševca bb), od 9 do 15 sati.

Ukoliko ne budu prodati svi kompleti, toga dana pojedinačne ulaznice prodavaće se ispred ulaza na Letnju pozornicu, od 18 sati, saopštavaju iz NKC-a.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije