Film o Pavarotiju otvara Nišville movie summit: Više od 100 filmova u Nišu

Ovogodišnji Nišville movie summit, koji se održava u okviru jubilarnog Nišville džez festivala, 25. po redu,  održaće se od 5. do 11. avgusta. Na deset scena biće emitovano 104 filma.

Program je podeljen u dve celine, revijalni muzički film i nezavisni indi film. U zvanični program uvršteno je 89 filmova.

„Jedan je revijalno muzički, a drugi je takozvana indi selekcija nezavisnih filmova koji smo radili od 1. januara do 1. maja. U tom vremenskom periodu selektovan je najveći broj filmova – 446 iz celog sveta. Ogroman broj filmova smo dobili. Za zvanični program na dva stejdža odabrali smo 89 filmova, rekao je Branislav Miltojević, umetnički direktor Filmskog festivala Nišvilla.

U  okviru glavnog revijalnog programa muzičkih filmova, koji konkurišu za Nagradu najboljem izvođaču muzike u filmu, biće emitovano 14 dokumentarnih, eksperimentalnih i igranih ostvarenja.

Bioskop na otvorenom

Bioskop će biti organizovan na dva stejdža – ispred Oficirskog doma i kod spomenika Šabanu Bajramoviću.

Filmska ostvarenja će ocenjivati internacionalni žiri kojim predsedava poznata glumica Milena Pavlović.

Nišville movie summit
Nišville movie summit

Smotru otvara film „Pavaroti“ Oskarovca Ron Hauarda koji, kako kažu organizatori „donosi intiman pogled na život, rad i delo italijanske pevačke ikone koja je operu približila širokoj svetskoj publici“ .

Premijerno će se u Nišu emitovati „Carmine street guitars“ Rona Mana, „Porodična stvar“, grčke rediteljke Angelike Aristomenopoulou, „Poljubac Ele Fizdžerald“ Vladimira Paunovića, „Kameleoni – Bitlsi u bivšoj Jugoslaviji“ slovenačkog autora Mihe Celera i „Marina“ Stijna Koninsa.

Kuriozitet ovogodišnjeg Nišville movie summita je što će Nišlije i zaljubljenici filma na otvorenom gradskom prostoru moći da pogledaju, za nas, totalno nepoznate kinematografija: ekvadorske, ugandske, sudanske, kirginstanske itd.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Luksuz Konstantinove rezidencije iz 4. veka ponovo dostupan posetiocima

Vila sa peristilom, mozaici, ostaci dve ranohrišćanske crkve i...

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Najnovije