Film o bombardovanju Niša u NKC-u

Projekcija dokumentarnog filma “bombardovanje Niša 1999. godine” zakazana je za petak, 27. septembra 2019. godine, u Maloj sali Niškog kulturnog centra, sa početkom u 20 sati.

Autori ovog filma su Bojana Nešić, Milutin Zdravković i Aleksandar Popović.

Projekciju organizuju Niški kulturni centar i Narodni muzej u Nišu.

Podsetimo, prve sirene za vazdušnu opasnost bile su u sredu, 24. marta 1999. koje su se začule najpre u Prištini u popodnevnim satima, da bi samo nekoliko sati kasnije generalni sekretar NATO Havijer Solana objavio početak napada na Jugoslaviju.

I dok su bombe u okolini Prištine već padale, do kraja dana, sirene su odzvanjale čitavom Srbijom i Crnom Gorom. Bombardovanje je trajalo narednih 78 dana.

U tom periodu, prema evidenciji naučnog radnika i publiciste Novice Ranđelovića, na osnovu koje je izdao knjigu “Niš u ratnom plamenu” poginulo je 26 civila, teže je ranjeno njih 60, a lakše oko 200.

U Nišu su se sirene za početak ili kraj vazdušne opasnosti čule 258 puta, stanovnici su pod vazdušnom opasnošću bili puna 52 dana, dok su bombe grad razarale 29 dana i za sobom ostavile srušene mostove, škole, fabrike.

Kako bi se očuvalo sećanje na nevino stradale, svake godine se i 24. marta polažu venci i to na dva obeležja žrtvama NATO bombardovanja na početku Šumatovačke ulice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije