Festival poljskih filmova „Visla“ u Nišu: Ulaz slobodan

3. festival poljskih filmova „Visla“ u Nišu biće održan od 26. do 30. oktobra u maloj sali Oficirskog doma u Nišu (Orlovića Pavla 28a). Festival se organizuje u saradnji sa Fondacijom „Wspieram“ iz Poljske.

Kritici javnosti biće izloženi najvredniji poljski filmovi, dobitinici nagrada na poljskim, kao i svetskim festivalima.

Festival poljskih filmova „Visla“ biće neponovljiva prilika za upoznavanje sa filmovima, koji nisu distribuirani u lokalnim bioskopima.


PROGRAM FESTIVALA:

26. oktobar, subota 20:00

TVOJ VINSENT, režija: Dorota Kobjela i Hju Velhman

2017, 91 min

Sinopsis: Prva dugometražna slikarska animacija. Svaka od 65 000 slika u filmu naslikana je ručno. U projektu je učestvovalo 125 profesionalnih slikara iz celog sveta. Na ekranu su oživili preko 100 slika Vinsenta van Goga, kako bi ispričali priču života i smrti jednog od najpoznatijih svetskih slikara.

27. oktobar, nedelja 20:00

DŽERI , režija: Roman Pžilipjak

2017, 29 min

Sinopsis: Prevarant, žigosan u svom okruženju, obdaren neobičnim darom – glavni junak filma je dvostruka ličnost. Nekima pomaže – drugi tvrde, da je smrtonosno opasan. On sam, umoran od dotadašnjeg života – iznenada dobija poklon, koji dolazi u njegov život u vidu… psa. Da li će verovati u njega i da li će mu poverovati provincijska sredina?

NAJRUŽNIJI AUTOMOBIL NA SVETU, režija: Gžegž Ščepanjak

 2017, 46 min

Sinopsis: Najmlađi junak filma je automobil marke Wartburg, star preko pedeset godina. Automobil je stalno na putu, a za njegovim volanom sedi Bogdan, koji putuje zajedno sa majkom. To je drumski film, koji se odvija između Majdanka i Nemačke, ustvari je putovanje u prošlost – vraćanje uspomena iz ratnih vremena. Takođe je slika izvanrednog odnosa majke i sina. Bogdan posvećuje Kazimjeri gotovo sve svoje vreme – osim trenutka, kada slučajnim prolaznicima sa ponosom predstavlja neobičnu ružnoću automobile.

28. oktobar, ponedeljak 20:00

JULJUŠ, režija: Aleksander Pjetžak

2018, 93 min

Sinopsis: Naslovni junak je uredan nastavnik likovnog, kome glavni problem u životu jeste njegov otac – slikarumetnik koji se neprekidno provodi. Kada stariji gospodin uspeva da se izvuče nakon drugog infarkta, ali ipak ne menja stil života, Julijuš je primoran samostalno naći način kako promeniti ponašanje oca. Pravi lek za probleme junaka može biti slučajni susret sa luckastom veterinarkom – Dorotom. Ipak, pravi problemi tek dolaze…

29. oktobar, utorak 20:00

ĆERKA TRENERA, režija: Lukaš Gžegožek

2018, 93 min

Sinopsis: Vrelo leto. Maćej Kornet putuje po Poljskoj zajedno sa 17-godišnjom ćerkom Viktorijom. Niz godina su samo njih dvoje, uvek zajedno. Ciljevi njihovog puta zavise od mesta održavanja takmičenja u tenisu. Ćerka je zenica očevog oka, tatina ćerka i njegova velika dika. On bi voleo da je najbolja. Otac je za ćerku celi svet do trenutka, kada se njima pridružuje Igor, mlada nada, koga trenira Maćej Kornet. Trojka započinje dugačak put razdrndanim kombijem, u toku kojeg svako pokušava da postigne lični cilj.

30. oktobar , sreda 20:00

ESKADRILA 303. ISTINITA PRIČA, režija: Denis Delić

2018, 95 min

Sinopsis: Nakon smelog, ali tvrdog sletanja, pilot Jan „Donald” Zumbah se oporavlja u banji. U takvim okolnostima, zatiče ga početak Drugog svetskog rata, prisiljavajući avijatičara da beži iz zemlje. Slična sudbina očekuje i herojskog pilota Vitolda Urbanoviča. Obojica se upućuju u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi u RAFovim eskadrilama nastavili borbu s okupatorima. Njihova hrabrost i avionski podvizi brzo privlače pažnju vlasti i pridonose stvaranju Eskadrile 303 – elitne lovne jedinice, sastavljene uglavnom od Poljaka. Kada Nemci u borbu upućuju ogromne vojne snage, svaki dan pilotima donosi beskrajnu bitku s neprijateljem. Ali i na zemlji ih čekaju velike emocije – lične drame, romanse, ali i istinska ljubav.


Ulaz na sve projekcije je slobodan!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije