Dokumentarna pozorišna predstava o najstarijoj naciji na svetu „Jami distrikt“ u Nišu

Dokumentarna pozorišna predstava o najstarijoj naciji na svetu „Jami distrikt“, u produkciji tivatskog Centra za kulturu, Bitef teatra iz Beograda, novosadskog Think tank studia i Festivala Maszk iz Segedina, u režiji Kokana Mladenovića, biće odigrana u četvrtak, sedmog novembra, od 20 časova, u Narodnom pozorištu u Nišu.

U predstavi glume Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković, tekst je napisala Milena Bogavac, dok je za originalnu muziku bio zadužen Marko Grubić.

U predstavi sviraju Džemal al Kisvani i Marko Grubić iz benda „Vroom“. Cena karte u pretprodaji je 600 dinara (na blagajni pozorišta).

U formi lažnog dokumentarca, predstava se bazira na (izmišljenom), ali mogućem događaju: u selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naučnici su otkrili najstarije paleolitsko naselje u istoriji čovečanstva.

Otkriće je značajno jer pomera naučna saznanja o početku razvoja ljudske vrste stotinama hiljada godina unazad: homo sapiensi su bitno stariji nego što se do sada mislilo.

Predstava problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država u 21. veku.

“Nacije proizvode ratove i ratovi proizvode nacije. Ko je prvi počeo? Dokazaće se! Nacija koja dokaže da je evoluirala direktno od majmuna, dobija nagradnu vožnju u luna-parku istorije”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije