“Dizajn iz doba Juge – lična sećanja” u Oficirskom domu u Nišu

DIZAJN IZ DOBA JUGE – LIČNA SEĆANJA predstavlјa autorsku izložbu i istraživanje istorije dizajna na jugoslovenskom kulturnom prostoru.

Fotografije predmeta sa izložbe "Dizajn iz doba Juge - lična sećanja"
Fotografije predmeta sa izložbe “Dizajn iz doba Juge – lična sećanja”

Ona teži da reinterpretira glavne postulate dizajna u vreme socijalizma i industrijskog preporoda, stvaranja potrošačkog društva i duha kolektivizma od 1950-1980.  A sa namerom da ukaže na uspešne primere dobrog dizajna i osvetli njihove autore, kažu organizatori izložbe koja će biti otvorena u četvrtak 4. aprila u 19 sati u izložbenoj sali Oficirskog doma.

Autorka izložbe je istoričarka umetnosti Julija Bašić, osnivač i koordinatorka udruženja građana Art District iz Požarevca.

Izložba će trajati do 23. aprila.

Izložba je podelјena u nekoliko segmenata: Dizajneri, Kiosk K-67, Logotipi, Supermarket, Velesajam, Turizam, Detinjstvo, Domaćinstvo, Kultura, Moda, Uradi sam, Tehnika i Uređenje doma, a svi predmeti propraćeni su ličnim sećanjima njihovih vlasnika.

Cilј ove izložbe jeste da se kroz jugoslovenske primere dobrog dizajna umreže pojedinci koji takve predmete čuvaju. Kako fizički, tako i u svojim sećanjima.

Da se oblikovanje osmotri iz ugla nekadašnje svakodnevice, a zaklјučci predstave isklјučivo predmetima iz privatnog vlasništva trideset čuvara sećanja.

Tokom poslednje decenije uviđaju se reference jugoslovenskog dizajna i u radovima savremenih dizajnera.  Posebno u domenu grafičkog i industrijskog dizajna. Zato je izložba dodatno upotpunjena redizajniranim plakatima makedonskog grafičkog dizajnera Zorana Kardula.

Fotografije predmeta sa izložbe "Dizajn iz doba Juge - lična sećanja"
Fotografije predmeta sa izložbe “Dizajn iz doba Juge – lična sećanja”

Sam razvoj dizajna u Jugoslaviji nije moguće razumeti bez šireg sagledavanja promena koje su se na našim prostorima dešavale nakon 1948. godine…

Međutim, direktnije društvene promene uticale su na afirmisanje dizajna, a to se pre svega ogleda u institucionalizaciji pojma primenjene umetnosti i dizajna osnivanjem akademija za primenjenu umetnost u Beogradu (1948) i Zagrebu (1948–1954), osnivanjem republičkih i saveznih udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti pedesetih goodina, otvaranjem Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu (1950), osnivanjem prve srednje škole za dizajn u Beogradu (1963), osnivanjem Dizajn Centra u Beogradu (1972), te organizovanjem značajnih izložbi: Zagrebačko trijenale (Zagreb, 1955), Umetnost i industrija (Beograd, 1955), Stan za naše prilike (Ljublјana, 1956), Porodica i domaćinstvo (Zagrebački Velesajam, 1957-1960), Umetnost u indystriji (Beograd, 1961), Industrijsko oblikovanje (Beograd, 1962), itd.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

Najnovije