Dela sa Sićevačke kolonije predstavljena u Gradskoj galeriji Kotora

Niška Galerija predstavila je retko izlagane grafike stranih umetnika iz svog fonda u Gradskoj galeriji u Кotoru. Ova izložba je i zvanični početak saradnje ove dve ustanove koje se bave popularisanjem i negovanjem savremene umetnosti.

plakat
Najavni plakat za izložbu

Izložba „Dela stranih umetnika u fondu GSLU Niš“ otvorena je 9. Maja u Kotoru i donosi grafike nastale u periodu od 1980. do 2018.godine, uglavnom u Sićevu.

Na grafikama dominiraju motivi prirode, klisure i sićevačkog pejzaža, koje su stvaraoci iz različitih krajeva sveta oblikovali  sopstvenim stilskim pristupima i grafičkim  tehnikama.

„Nesumnjiv uticaj imala je atmosfera zajedničkog rada i stvaranja u koloniji, razmena umetničkih i ličnih iskustava, kao i druželjubivost i neposrednost meštana ovog kraja, bez obzira na jezičke barijere“, kaže Ema Bilić, direktorka GSLU i kustoskinja izložbe.

Direktorka GSLU Ema Bilić na otvaranju u Kotoru; Foto: GSLU

Saradnja sa umetnicima iz inostranstva višestruko je značajna za GSLU, fond i umetnike.

„Galerija savremene likovne umetnosti Niš će i u narednom periodu nastaviti da neguje saradnju sa stranim stvaraocima, kroz izložbene aktivnosti, učešće u sazivima kolonija i rezidencijalnim programima,  u nadi da će njihova dela biti u prilici da prezentuje široj javnosti“, kaže Bilić.

Izložba će biti otvorena do 22.maja.

GSLU nastavlja tradiciju Nadežde Petrović

Galerija savremene likovne umetnosti Niš je od osnivanja 1970.godine uspostavila i negovala saradnju sa stranim umetnicima. Oni su se rado odazivali pozivu da svoja dela prezentuju  u izložbenim prostorima naše ustanove – u prvo vreme u Paviljonu i Salonu 77 u Tvrđavi, kasnije u Galeriji „Srbija“ i  Oficirskom domu.

Nastavljajući misiju koju je davne 1905.godine započela čuvena Nadežda Petrović, Galerija SLU je od svojih početaka, septembra svake godine  u selu Sićevo nadomak Niša organizovala desetodnevnu koloniju, tokom koje su se umetnici  družili i stvarali okruženi živopisnom prirodom  klisure.

Sićevački pejzaž u proleće, živopisni krajolik i jednostavna arhitektura  bili su  inspiracija učesnicima Grafičke radionice, koju  Galerija SLU organizuje od 2005.godine. Do sada je u bižljivo biranim sazivima radionice stvaralo blizu devedeset umetnika iz Srbije, Bugarske, Grčke, Italije, Кanade, Belgije, Meksika, Poljske.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Počinju Filmski susreti uz dve svetske i nekoliko niških premijera

U zvaničnom programu 57. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog...

Nišville jazz festival 28. put u Nišu

Nastupom Nišville ROJAZE projekt benda u glavnom programu na...