CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival u Nišu „CircleArt – 0% otpada – 100% kulture“ koji će se baviti ekologijom, cirkularnom, održivom umetnošću i okupiće aktiviste i stručnjake iz različitih oblasti.

Prvi u nizu događaja kojim se priprema ambijent za novi festival je radionica za decu u saradnji sa Dedinom garažom, pod nazivom „Zen art vrt“ koja će se održati u dvorištu City SMART kluba. Radionica je u subotu, 10. juna od 12 do 14 časova, besplatna je i namenjena je deci uzrasta od 6 do 12 godina.

„Ova radionica je prilika za trenutak povezivanja sa zemljom, biljkama, prirodnim elementima, kao i prilika za učenje novih veština. Kako izmaštati i izgraditi nešto svojim prstima, rukama, nešto što će živeti, rasti i razvijati se tokom vremena. Ovo je ujedno prva aktivnost u nizu i nju smo posvetili najmlađima, a kao priprema za organizaciju  festivala“, kaže Marija Peternel iz udruženja Multivox.

„Zen art vrtovi“ biće izloženi i u okviru programa festivala.

U okviru pratećih aktivnosti biće organizovana i tribina pod nazivom „0% otpada, 100% kulture“ u petak 16. juna sa početkom u 13 sati u City SMART klubu. Na tribini će govoriti istraživač prof. dr Vladimir Đurđević, Milja Vuković iz Zero & Low Waste Serbia i mr Olivera Milošević iz organizacije Zeleni ključ.

„Festival CircleArt“ biće organizovan u Nišu od 1. do 3. septembra i radi se o projektu koji senzibiliše, edukuje i informiše javnost o konceptu 0% otpada, 100% kulture. Učestvovaće stručnjaci, eksperti, aktivisti i umetnici koji se bave klimatskim promenama, reciklažom, održivim modelima 0% otpada, zelenoj tranziciji u umetnosti i dr.

„Ideja je da ovaj festival pokrene građane i građanke na aktivizam i pokaže nove forme umetnosti. Da okupi i osnaži kapacitete neformalnih grupa i udruženja koja se bave otvorenom ekologijom, DIY kulturom (uradi sam) i tako stvori ambijent za formiranje nove scene mladih umetnika eko aktivista“, pojašnjava Marija Peternel iz udruženja Multivox.

Projekat „CircleArt – 0% otpada – 100% kulture“ dobio je podršku od strane Švajcarske vlade u okviru projekta „Kultura za demokratiju“, koji sporovodi Hartefakt fond i realizovaće se u periodu od aprila do novembra 2023. godine.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije