CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival u Nišu „CircleArt – 0% otpada – 100% kulture“ koji će se baviti ekologijom, cirkularnom, održivom umetnošću i okupiće aktiviste i stručnjake iz različitih oblasti.

Prvi u nizu događaja kojim se priprema ambijent za novi festival je radionica za decu u saradnji sa Dedinom garažom, pod nazivom „Zen art vrt“ koja će se održati u dvorištu City SMART kluba. Radionica je u subotu, 10. juna od 12 do 14 časova, besplatna je i namenjena je deci uzrasta od 6 do 12 godina.

„Ova radionica je prilika za trenutak povezivanja sa zemljom, biljkama, prirodnim elementima, kao i prilika za učenje novih veština. Kako izmaštati i izgraditi nešto svojim prstima, rukama, nešto što će živeti, rasti i razvijati se tokom vremena. Ovo je ujedno prva aktivnost u nizu i nju smo posvetili najmlađima, a kao priprema za organizaciju  festivala“, kaže Marija Peternel iz udruženja Multivox.

„Zen art vrtovi“ biće izloženi i u okviru programa festivala.

U okviru pratećih aktivnosti biće organizovana i tribina pod nazivom „0% otpada, 100% kulture“ u petak 16. juna sa početkom u 13 sati u City SMART klubu. Na tribini će govoriti istraživač prof. dr Vladimir Đurđević, Milja Vuković iz Zero & Low Waste Serbia i mr Olivera Milošević iz organizacije Zeleni ključ.

„Festival CircleArt“ biće organizovan u Nišu od 1. do 3. septembra i radi se o projektu koji senzibiliše, edukuje i informiše javnost o konceptu 0% otpada, 100% kulture. Učestvovaće stručnjaci, eksperti, aktivisti i umetnici koji se bave klimatskim promenama, reciklažom, održivim modelima 0% otpada, zelenoj tranziciji u umetnosti i dr.

„Ideja je da ovaj festival pokrene građane i građanke na aktivizam i pokaže nove forme umetnosti. Da okupi i osnaži kapacitete neformalnih grupa i udruženja koja se bave otvorenom ekologijom, DIY kulturom (uradi sam) i tako stvori ambijent za formiranje nove scene mladih umetnika eko aktivista“, pojašnjava Marija Peternel iz udruženja Multivox.

Projekat „CircleArt – 0% otpada – 100% kulture“ dobio je podršku od strane Švajcarske vlade u okviru projekta „Kultura za demokratiju“, koji sporovodi Hartefakt fond i realizovaće se u periodu od aprila do novembra 2023. godine.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije