Ciklus italijanskih filmova u Nišu: Manifestacija “140 proleća”

Mladi ambasadori u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Univerzitetskom bibliotekom “Nikola Tesla” i ove godine organizuju promociju italijanske kulture u Nišu od 8. do 25. aprila.

Povodom 140 godina diplomatske saradnje Italije i Srbije, biće organizovana manifestacija “140 proleća”, u okviru koje će biti prikazana 4 filma italijanske produkcije.

Ulaz na svaku projekciju je besplatan
Ulaz na svaku projekciju je besplatan

Dašak Italije ovog proleća u Nišu

Program počinje 8. aprila u 19h u Oficirskom domu otvaranjem ciklusa italijanskih filmova. Svake večeri do 11. aprila biće u istom terminu prikazan po jedan film.

Projekcije će biti održane u maloj sali Oficirskog doma. Svi filmovi su sa srpskim titlom. Ulaz na svaku projekciju je besplatan!

8. april u 19.00
Niko me neće pronaći / Nessuno mi troverà (2016)

U martu 1938. sa samo 31. godinu nestao je bez traga i objašnjenja Etore Majorana, možda najveći italijanski teorijski fizičar XX veka i možda najpoznatiji čovek u savremenoj istoriji Italije koji je nestao.

Njegov nestanak i nakon osamdeset godina i dalje otvara pitanja, sumnje, istraživanja, a njegovi naučni radovi aktuelniji su danas nego kad su bili objavljeni. Ova enigma, još uvek daleko od rešenja, postala je paradigma naučnih, političkih i moralnih pitanja koja i dalje uznemiravaju društvo.

Od dana nakon njegovog nestanka započeta je zbrka pretpostavki: Samoubistvo? Otet od stranih sila? Pobegao iz Italije? Povukao se u manastir?

Čini se da su u aferu Majorana upleteni atomski naučnici, tajne službe, političari, vojska. Koji je – juče kao i danas – stvarni ulog u pitanju?

9. april u 19.00
Miris doba bajki / Il profumo del tempo delle favole (2016)

Čovek Giorgio Pressburger traži, usred sumnji i muka, znakove svoje vere, razotkrivajući svoje iskustvo, potkopavajući izvesnosti i lažne licemerje, ulazeći u najskrivenije naborima ljudskog uma.

On istražuje dečije strahove, laži odraslosti, osvetljenje milosti i kroz podršku nekih saputnika kao što su Dostojevski i Kafka, njegov govor pretvara se u bliski sukob sa pitanjem zla i patnje.

Putovanje koje je isprepleteno između veoma različitih kultura, dragoceno svedočanstvo koje se pretvara u duboku istragu ljudske duše.

10. april u 19.00
Pučini i devojka / Puccini e la fanciulla (2008)

Radnja je smeštena u 1908.godinu, u malom mestu Tore del Lago. Pučinijeva supruga optužuje Doriju, mladu devojku i sluškinju koja radi u njihovoj kući da je ljubavnica njenog muža.

Devojka ne može da izdrži ovaj pritisak i izvršava samoubistvo. Nakon njene smrti, medicinskim pregledom je utvrđeno da je devojka nevina i to menja život velikog muzičkog genija.

Figura Dorije Manfredi ga inspiriše i ona postaje lik Liu u njegovoj čuvenoj operi Turandot.

11. april u 19.00
Kloni me se / Stai lontana da me (2013)

Džakopo ima ozbiljan problem. Možda jeste genijalan kao bračni savetnik, ali u privatnom životu ne uspeva da održi vezu duže od dve nedelje.

S razlogom: još od mladosti, svakoj ženi koja se zaljubi u njega donosio je samo nesreću.

Prikazivanje italijanskih filmova omogućili su Istituto Italiano di Cultura in Belgrado, udruženje Mladi ambasadori i Kancelarija za mlade.

Izložba i promocija “Čitanje Italije”

Narednog dana, 9. aprila biće otvorena izložba „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“ koja obuhvata fotografije preuzete iz istoimene knjige istoričarke i novinarke Mile Mihajlović.

Knjiga opisuje jednu od najznačajnijih i najobimnijih humanitarnih operacija svih vremena, pomoć italijanske mornarice povlačenju srpske vojske iz Albanije 1915/16.

Izložba će biti otvorena u 17h u Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla”i svi zainteresovani moći će da je pogledaju do 25. aprila.

Nakon otvaranje izložbe biće održana prezentacija antologija “Čitanje Italije” objavljene u izdanju Arhipelaga, takođe u Svečanoj sali Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“.

U prvom tomu knjige „Čitanje Italije“ nalazi se izbor savremene italijanske proze.

Klaudio Đunta, Ticijano Skarpa, Elena Ferante, Karmen Pelegrino, Antonio Penaki, NikolaGardini iliMarko Balcano samo su neki od autora čiji tekstovi svedoče o raznovrsnim stilovima pripovedanja, regionalnim pripadnostima i žanrovima novije italijanske pripovedačke proze, koje, uprkos različitostima, povezuje nacionalni jezik.

U drugom tomu „Čitanje Italije 2: izbor iz savremenog italijanskog eseja“ pred čitaocima se nalaze eseji Alfonsa Berardinelija, Pjetra Bartola, Gracije Neri, Masima Montanarija,MarkaRomana i Kjare Valerio.

Treći tom predstavlja knjiga „Čuvari razlika“ u kojoj su zastupljeni italijanski pesnici nekoliko generacija i različitih poetika: Valerio Magreli, Umberto Fjori, Đan Mario Vilalta, Lućano Ćekinel, Marija Gracija Kalandrone, Sara Ventroni, kao i Rapsodi gruppofonografico koju sačinjavaju Luka Bombardjeri i Tomazo Pipuči.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije