Besplatne radionice kontrabasiste Nenada Vasilića ovog leta u Nišu

Da bi muzičarima iz Niša preneo svoje znanje i iskustvo, poznati kontrabasista Nenad Vasilić organizovaće tokom jula besplatne radionice za bas gitaru i kontrabas u kafeu Labeerint. Radionice su namenjene iskusnim muzičarima, ali takođe i početnicima i deci starijoj od 10 godina.

Foto: privatna arhiva

Ideja je da se na radionicama govori o tehnici sviranja, pravilnom pristupu muzici i stilovima generalno, što će i praktično biti objašnjeno.

„Želim da svim zainteresovanima pokažem da su i muzičari na neki način zanatlije, jer se mnogo toga savlada kroz praksu. Muzika nije samo ono što se uči u klasičnim muzičkim školama. Cilj mi je da mladi muzičari dobiju pravu informaciju od početka i da odagnaju strahove od improvizacije, kao i da muzičare koji ne sviraju po notama ubedimo da je to kul“, kaže Vasilić.

Bas radionice biće održane 15. i 16. jula od 12 do 15 časova u kafeu „Labeerint“. Nema prijavljivanja unapred. Svako ko želi da učestvuje dovoljno je da dođe pre početka radionice i da ponese svoj instrument i pojačalo.

Ko je Nenad Vasilić

Nenad Vasilić je srednje muzičko obrazovanje stekao u Nišu, a zatim studirao na Jazz akademiji u Gracu. Kvintet „Vasilić Nenad Balkan Band“ formirao je 1998. godine sa namerom da “u repertoaru nema američkih numera”.

Tokom vremena, iskristalisala se preciznija koncepcija: fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, sa melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao.

Nenad Vasilić; Foto: D.S.

Centralno mesto u repertoaru zauzeli su izuzetno nadahnuti aranžmani popularnih narodnih pesama, poput “Ajde Jano”, “Kad ja pođoh na bembašu”, “Zajdi zajdi”…

Zatim je Vasilić u program uvrstio i muziku legendarnog romskog interpretatora Šabana Bajramovića, kao i sve više originalnih kompozicija, pisanih u duhu narodne tradicije.

Opisujući muziku kojom se bavi, Vasilić ipak izbegava da je odredi kao Balkan Jazz, dopuštajući da se u njoj nađu ekstrakti džeza, folklora, klasike, heavy metala, roka ili world music, karakterišući je jednostavno kao – njegovu muziku.

Nenad Vasilić do sada je snimio deset albuma pod svojim imenom, u različitim formacijama. Takođe je kao kompozitor i/ili “sajdmen” učestvovao na albumima Martina Lubenova, Lori Antonioli, a ostvario je i uspešne koncertne saradnje sa Natašom Mirković De Ro, Bojanom Zulfikarpašićem i Amirom Medunjanin.

Nastupao je decembra 2018. godine na Kolarcu u Beogradu, a zatim i u Nišu u Simfonijskom orkestru.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

„100 godina Duška Radovića“: Monografija posvećena najčitanijem Nišliji

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, pripremljena je...

Počinju Filmski susreti uz dve svetske i nekoliko niških premijera

U zvaničnom programu 57. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog...

Nišville jazz festival 28. put u Nišu

Nastupom Nišville ROJAZE projekt benda u glavnom programu na...