Besplatne radionice kontrabasiste Nenada Vasilića ovog leta u Nišu

Da bi muzičarima iz Niša preneo svoje znanje i iskustvo, poznati kontrabasista Nenad Vasilić organizovaće tokom jula besplatne radionice za bas gitaru i kontrabas u kafeu Labeerint. Radionice su namenjene iskusnim muzičarima, ali takođe i početnicima i deci starijoj od 10 godina.

Foto: privatna arhiva

Ideja je da se na radionicama govori o tehnici sviranja, pravilnom pristupu muzici i stilovima generalno, što će i praktično biti objašnjeno.

„Želim da svim zainteresovanima pokažem da su i muzičari na neki način zanatlije, jer se mnogo toga savlada kroz praksu. Muzika nije samo ono što se uči u klasičnim muzičkim školama. Cilj mi je da mladi muzičari dobiju pravu informaciju od početka i da odagnaju strahove od improvizacije, kao i da muzičare koji ne sviraju po notama ubedimo da je to kul“, kaže Vasilić.

Bas radionice biće održane 15. i 16. jula od 12 do 15 časova u kafeu „Labeerint“. Nema prijavljivanja unapred. Svako ko želi da učestvuje dovoljno je da dođe pre početka radionice i da ponese svoj instrument i pojačalo.

Ko je Nenad Vasilić

Nenad Vasilić je srednje muzičko obrazovanje stekao u Nišu, a zatim studirao na Jazz akademiji u Gracu. Kvintet „Vasilić Nenad Balkan Band“ formirao je 1998. godine sa namerom da “u repertoaru nema američkih numera”.

Tokom vremena, iskristalisala se preciznija koncepcija: fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, sa melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao.

Nenad Vasilić; Foto: D.S.

Centralno mesto u repertoaru zauzeli su izuzetno nadahnuti aranžmani popularnih narodnih pesama, poput “Ajde Jano”, “Kad ja pođoh na bembašu”, “Zajdi zajdi”…

Zatim je Vasilić u program uvrstio i muziku legendarnog romskog interpretatora Šabana Bajramovića, kao i sve više originalnih kompozicija, pisanih u duhu narodne tradicije.

Opisujući muziku kojom se bavi, Vasilić ipak izbegava da je odredi kao Balkan Jazz, dopuštajući da se u njoj nađu ekstrakti džeza, folklora, klasike, heavy metala, roka ili world music, karakterišući je jednostavno kao – njegovu muziku.

Nenad Vasilić do sada je snimio deset albuma pod svojim imenom, u različitim formacijama. Takođe je kao kompozitor i/ili “sajdmen” učestvovao na albumima Martina Lubenova, Lori Antonioli, a ostvario je i uspešne koncertne saradnje sa Natašom Mirković De Ro, Bojanom Zulfikarpašićem i Amirom Medunjanin.

Nastupao je decembra 2018. godine na Kolarcu u Beogradu, a zatim i u Nišu u Simfonijskom orkestru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije