Bela žena sa crnim glasom: Nada Pavlović na Nišvil online festivalu

Uz kišu koja je padala tokom većeg dela programa, u subotu 15. avgusta na Letnjoj pozornici u u Tvrđavi – bez prisustva publike – održano je treće veče Nišville 2020 ONLINE festivala.

nisvile
Moba, Nišvil; Foto: Zoran Ćirić

Program je otvorio niški sastav „Moba“ predstavivši premijerno u Srbiji program (koji su početkom sedmice uz pozive na bis izveli na Bansko džez festivalu u Bugarskoj) – hommage slavnom džez pijanisti Bilu Evansu.

nisvil
Hashima, Nišvil, Foto: Zoran Ćirić

Grupa „Hashima“ je takođe imala svojevrsnu premijeru jer su osim dela novog materijala, predstavili i novu članicu (klavijature i vokal) koja je dodatno unapredila zvučne slike ovog sastava koji svoj izraz bazira na džezu ali uspešno izbegava sve stilske klasifikacije.

Diva srpskog džeza Nada Pavlović nastupila je u pratnji svog kvinteta koji čine tri ili četiri generacije nekih od najboljih muzičara domaće scene. Nada je još jednom pokazala da poznati (ali i neki ređe izvođeni) standardi u izvođenju nje i njenog sastava uvek deluju novo i sveže.

nisvil
Nada Pavlović, Nišvil, Foto: Zoran Ćirić

Nada Pavlović je jugoslovenska i srpska vokalna solistkinja. Početak njene karijere datira od davne 1964. godine i pobede na festivalu „Akordi Kosova“. Potom odlazi u Nemačku sa orkestrom Radio Prištine u Visbaden, na šestomesečnu turneju, gde nastupaju u američkom oficirskom klubu.

Nadu su nazvali „bela devojka sa crnim glasom“. Njenoj interpretaciji i vokalnim kvalitetima se divila i Ela Ficdžerald u klubu Hotela „Jugoslavija“. Nastupala je i sa džez orkestrom Djuka Elingtona i sa Čikom Korijom. Ponudu pevačice nemačke grupe „Boni M“ Lize Mičel da im se priključim u Londonu kao nova članica benda Nada je odbila. I danas nastupa u beogradskim džez klubovima.

nišvil
Ethno jazz orchestra; nišvil, Foto: Zoran Ćirić

Program je zatvorio „Ethno jazz orchestra – EJO“  programom koji čine obrade tradicionalnih pesama Balkana i autorska muzika inspirisana fusion jazzom i afričkom muzikom.

Nedelja na Nišvilu

Poslednje festivalske večeri (nedelja, 16. avgust) nastupaju: grupa Majdan, Kralj Čačka, Kvintet Olege Kirejeva i Vasila Hadžimanova i Midnight Jazzdance Trio.

ProgramNišville ONLINE festival se od 20h može direktno (i besplatno) pratiti putem linka: http://nisville.com/live-stream/

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

U poljima lavande u Tamnjanici predstavljena dela srpskog viteza vajarstva

Osamnaest skulptura Nebojše Savovića krajem juna izloženo je na...

CircleArt festival: 0 posto otpada – 100 posto kulture

Udruženje za prirodu i društvo Multivox pokreće novi festival...

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Najnovije