40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš dobija izložbenu postavku  posvećenu novom talasu „40 godina posle“. Iz sačuvanih privatnih arhiva izabrano je desetine fotografija novotalasne scene nastale u periodu od 1981. do 1989. godine.

Prikupljanje građe iz privatnih arhiva organizovalo je Udruženje za prirodu i društvo Multivox koje je Javnim pozivom uključilo građane/ke kao svedoke, učesnike i aktere ovog pokreta bivše Jugoslavije, koji je bio zastupljen u muzici, filmu, dizajnu, fotografiji, stripu, modi i savremenoj umetnosti uopšte.

„Predstavljanje izbora iz privatnih arhiva simboličan je presek sveumetničkog novotalasnog pokreta i iskreno se nadam da će pre svega biti inspirativan mladim generacijama, ali i ustanovama kulture da shvate značaj čuvanja kulturne baštine savremene umetnosti. Bez kontinuiteta u praćenju nemoguće je sagledati na pravi način istoriju umetničke scene jednog grada“, kaže Marija Peternel iz Multivoksa.

Umetnici koji su stvarali od početka osamdesetih do pada Berlinskog zida 1989. godine smatraju da je taj period bio neka vrsta kulturne revolucije.

„Izložba prikazuje jedan važan period u životu grada u kome su postojali uslovi da omladina prihvati i realizuje jedan umetnički izraz, ali i životni stil koji je u to vreme preuzet iz Evrope širom Jugoslavije. Ona zato govori mnogo više o stanju duha i savremenosti tog društva, koje iako na početku svog nestajanja, još uvek ima kapaciteta da bude povezano sa svojim okruženjem u idejnom smislu i u smislu akcije, umetničkog izraza, uličnog performansa, životne spontanosti“, pojašnjava Vladimir Đorđević koautor izložbe.

Foto: promo

Ako ne sačuvamo prošlost nećemo imati budućnost

Projektom „Novi talas u Nišu, 40 godina posle“ Multivox želi da kroz sećanja i fotografije čitave generacije podseti na njihovu ulogu u stvaranju narativa o važnoj identitetskoj odrednici Grada Niša, ali i sadržaja koji će povezati različite generacije na nezavisnoj umetničkoj sceni.

„Fotografija kojom smo najavili „Novi talas u Nišu, 40 godina posle“, na kojoj piše Budućnost-Niš, upravo je poruka o periodu 80-ih godina, čitavoj jednoj generaciji i umetničkoj gradskoj sceni. To i jeste generacija koja je najavljivala budućnost koja se nažalost, nikad nije dogodila“, konstatuje Peternel.

Novi talas je trajao kratko kao i svi značajni umetnički pravci. Preplavio je neočekivano i ostavio veliki uticaj do početka devedestih, inicirao stvaranje nove, neponovljive i neodoljive buke nešto pre i posle smrti Josipa Broza, 4. maja 1980.

„Fotografije skupljene iz privatnih arhiva smeštene su u prostor kluba Feedback, dakle u prostor koji na određeni način neguje tu vrstu kulture, koji u nekoj paraboli oživljava danas ono što je postavljeno pre 40 godina“, kaže Đorđević.

Otvaranje izložbe fotografija je 11. maja u 19 časova u klubu Feedback, Balkanska 2a. Projekat je podržala Lokalna Fondacija Niš.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Najnovije