Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje i poklone već označava važan momenat u istoriji borbe za ženska prava. Ovaj dan je sećanje na pobunu žena od pre 115 godina koje su hrabro ustale protiv nepravde, boreći se za osnovna ljudska prava, uključujući i pravo glasa.

Razgovor s Oliverom Bobić: Značaj 8. marta

O tome koliko je značajan 8. mart i danas, razgovarali smo sa Oliverom Bobić, predsednicom Samostalnog sindikata radnika u Nišu. Ona ističe da je ovaj dan od suštinskog značaja jer podseća društvo, ne samo žene, na neophodnost ravnopravnosti.

„Smatramo da je 8. mart izuzetno značajan i zbog nekih žena koje su pre čak 115 godina u jednom trenutku pobunile jer nisu imale nijedno čak, ono da kažemo, osnovno ljudsko pravo, ni pravo glasa. Prosto nisu tretirane kao osobe koje imaju pravo da odlučuju o bilo čemu u društvu,“ kaže Olivera Bobić.

Olivera Bobić, predsednica Samostalnog sindikata radnika Niš; foto: NO

Ona ističe da je danas neophodno skrenuti pažnju na to da žene u savremenom društvu nisu u potpunosti ravnopravne.

„Ovaj dan nam je značajan da skrenemo pažnju celom društvu, ne samo ženama, da žene u ovom društvu nisu ravnopravne, a da svi imamo pravo na jednake mogućnosti i da svako napredovanje ili nečiji položaj na poslu treba da zavisi upravo od njegovog obrazovanja, znanja, njegovih sposobnosti, rada koji ulaže, a ne da zavisi od toga da li ste muškarac ili žena,“ dodala je Bobić.

Neplaćeni rad u domaćinstvu vredi 550 evra

Naša sagovornica posebno je naglasila važnost osvešćivanja novih generacija o ravnopravnosti u domaćinstvu.

„Treba ukazivati novim generacijama da žene zaslužuju da i njihovi partneri u porodici pomognu i omoguće više slobodnog vremena da bi mogle da se na tržištu rada pojave i da obavljaju i neke poslove za koje je potrebno mnogo više angažovanja,“ istakla je predsednica Samostalnog sindikata.

Bobić je ukazala i na nepravdu koju trpe zaposlene žene koje imaju malu decu, ističući da rad u kući za njih predstavlja dodatnu smenu.

„Čak zaposlena žena koja ima i malu decu predškolskog uzrasta kaže da njen rad u kući bude vremenski još jedna smena. Bukvalno radi dve smene. I lepo je što su neke organizacije koje se malo ozbiljnije bave pravima žena izračunale koliko košta mesečno taj rad, a on bukvalno košta 550 evra. Toga bi morali da budu svesni svi naši muškarci, a to je onaj neplaćeni rad koji niko ne vidi i niko ne primećuje,“ zaključila je Bobić.

Dakle, 8. mart je više od puke proslave. To je podsećanje na dug put ka ravnopravnosti i apel da se nastavi borba za prava žena u svim sferama života.

Istorija 8. marta

Međunarodni dan žena posvećen je borbi za prava žena i sećanju na njihovu istorijsku borbu za jednakost. Ovaj dan ima duboko korenje u socijalnoj i političkoj istoriji. Ključni događaji koji su obeležili 8. mart povezani su sa radnicama tekstilne industrije koje su se pobunile u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi krajem 19. i početkom 20. veka.

Najpoznatiji događaj koji se povezuje sa 8. martom jeste štrajk 1908. godine u Njujorku, kada su radnice tekstilne industrije demonstrirale protiv loših radnih uslova i tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Ova borba kulminirala je masovnim štrajkom 8. marta 1909. godine.

Naredne godine, na Drugoj međunarodnoj konferenciji socijalista žena održanoj u Kopenhagenu 1910. godine, predloženo je da se odredi poseban dan za obeležavanje prava žena i borbe za jednakost. Ideja je bila da se taj dan obeležava istog dana širom sveta. Prvi put je Međunarodni dan žena zvanično obeležen 19. marta 1911. godine u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj, gde su žene demonstrirale za svoja prava.

Međunarodni dan žena od tada se razvijao u globalni pokret koji se bori za prava žena u politici, radu, obrazovanju i drugim oblastima. Danas se 8. mart obeležava širom sveta različitim manifestacijama, događajima, konferencijama i akcijama koje ukazuju na aktuelne izazove sa kojima se žene suočavaju i podsećaju na potrebu za očuvanjem i unapređenjem njihovih prava.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije