Završena Međunarodna vežba „Srbija 2019“: Vučić od Rusa dobio sablju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je na ceremoniji zatvaranja Međunarodne vežbe „Srbija 2019“, da  je ova vežba samo jedan od primera koji potvrđuje važnost saradnje između država u slučaju velikih prirodnih katastrofa.

„Želim da se i danas zahvalim našim ruskim prijatelјima, ali i prijatelјima iz regiona, iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Turske i Mađarske, kao i lјudima sa Kube, koji su se zajedno sa nama borili 2014. godine protiv jezivih poplava koje su zadesile našu zemlјu. Tada smo naučili da su nam regionalno povezivanje, globalno povezivanje i unapređenje infrastrukture tri klјučna zadatka za budućnost“, rekao je Vučić.

On je istakao da elementarne nepogode ne poznaju granice.

„Kada narastaju Bosna i Drina, raste i Sava. Zato ćemo morati zajednički da se štitimo i radimo. Kada imamo nepogode na jugu Srbije, one će pogoditi i deo Severne Makedonije, a isto je i sa severom Srbije i jugom Mađarske. Zato moramo zajednički štititi živote lјudi. Podjednako važno je i da sarađujemo i sa Rusijom i Kubom i svim drugim zemlјama“, naglasio je predsednik Vučić.  

On je naveo da je, međutim, najvažnije unaprediti infrastrukturu kako bi se zaštitili od potencijalnih elementarnih nepogoda.

Vučić od Rusa dobio sablju
Vučić od Rusa dobio sablju; Foto: MUP

Veće plate za vatrogasce – spasioce

„Važno je i da opremimo lјude, koji rade jedan od najtežih poslova u Srbiji i svakodnevno rizikuju svoje živote, ali i da ih učinimo da su zadovolјni svojim poslom. Zato vatrogasci-spasioci i ove godine mogu da očekuju da će dobiti najmanje 10 odsto povećanja plate“, rekao je Vučić.

Vučić se ovom prilikom zahvalio Ministarstvu za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije koje je, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, organizovalo ovu značajnu vežbu u oblasti vanrednih situacija.

On je takođe uputio i zahvalnost za svu podršku predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

Na Trgu kralja Milana u Nišu održana je svečanost povodom završetaka trodnevnemeđunarodne vežbe u oblasti vanrednih situacija "SRBIJA 2019"
Na Trgu kralja Milana u Nišu održana je svečanost povodom završetaka trodnevnemeđunarodne vežbe u oblasti vanrednih situacija „SRBIJA 2019“

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je da je civilna vežba „Srbija 2019“ bila odlična prilika za unapređenje međunarodne saradnje spasilačkih timova.

„Najbolјi način da unapredimo svoja znanja i razmenimo iskustva jesu upravo ovakve zajedničke vežbe. Nјen cilј bilo je dodatno razvijanje kapaciteta za odgovor i uklanjanje posledica vanrednih situacija, uz angažovanje specijalističkih timova i korišćenje specijalne spasilačke opreme”, rekao je Stefanović, zahvalјujući se svima koji su učestvovali u trodnevnoj vežbi.

Zamenik ministra za vanredne situacije Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan istakao je da je vežba „Srbija 2019“ realizovana zahvalјujući razgovorima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

„Vežba je uspešno održana i sve je bilo na izuzetno visokom nivou, zahvalјujući pre svega srpskim spasilačkim timovima, ali i svim učesnicima koji su bili danas sa nama. Ova vežba je primer bratstva naših naroda i prijatelјstva svih spasilaca na svetu. Želim da se zahvalim vašoj zemlјi na gostoprimstvu i neka gospod čuva ovu zemlјu i njene neverovatne i divne lјud“ poručio je Čuprijan.

Podsetimo, prethodna tri dana na teritoriji Nišavskog okruga učestvovalo je oko 700 članova iz Srbije, Rusije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Turske, Kube, kao i predstavnici Rusko-jermenskog humanitarnog centra i provežbalo združeni odgovor u cilјu otklanjanja posledica u vanrednim situacijama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije