Zaustavimo ambroziju: Prijavite zapuštene parcele „Mediani“

Javno komunalno preduzeće „Mediana “ Niš počelo je veliku akciju sređivanja i košenja prostora širom grada, koji nisu u redovnom Programu rada Medijane, ali su važni za građane, poput prostora između Tržnog centra Roda i Gabrovačke reke.

Direktor JKP „Mediana“ Dragoslav Pavlović kaže da je u ovom trenutku najvažnije da ambrozije, kao biljke sa alergenima opasnim po zdravlje ljudi, na prostorima urbanog dela Niša nema, i da nema ni informacija da je bilo gde u gradu uočeno njeno prisustvo.

Košenje počelo na vreme

Pozovite „Medianu“ ako uočite ambroziju

Pavlović poziva građane da, ukoliko posumnjaju da se na nekom prostoru ima biljaka koje liče na ambroziju, pozovu „Medianu“ i prijave svoju sumnju.

”Ekipe sektora zelenilo odmah će obići prijavljenu lokaciju i u slučaju da ima sumnjivih biljaka, ukloniće ih”, rekao je Pavlović.

Ambrozija
Ekipe sektora zelenilo odmah će obići prijavljenu lokaciju i ukloniće ambroziju

”Imamo ograničene kapacitete, ali nakon što smo u prethodnom periodu pokosili i uredili 99 odsto javnih površina i međublokovskih prostora koji su u našem Programu rada, sada imamo mogućnosti da, u slučaju potrebe, intervenišemo i na drugim lokacijama koje nisu u sklopu naših redovnih aktivnosti. Glavni cilj ove akcije je smanjenje količine alergena u vazduhu koji mogu da ugroze zdravlje naših sugrađana”, rekao je Pavlović.

Inače, ambrozija može da se suzbije i uništi redovnom primenom agrotehničkih mera na poljoprivrednim površinama, tretiranjem korova dozvoljenim hemijskim preparatima ili na mehanički način, odnosno košenjem i čupanjem stabla biljke zajedno s korenom. 

Pored planskog košenja koje je u nadležnosti komunalnog preduzeća i vlasnici parcela mogu da ispred stambenog, odnosno poslovnog objekta suzbijaju i uništavaju ambroziju, kao i unutar granica građevinske, odnosno katastarske parcele.

Brojevi telefona na koje građani mogu prijaviti postojanje ambrozije su 0800 018 002 018 250 125, a problem se može i putem mobilne aplikacije Eko Lovac.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Otvoren prvi MediGroup dom zdravlja na jugu Srbije

U centru Niša svečano je otvoren prvi MediGroup dom...

Kompanija Endava zapošljava IT stručnjake u Nišu

Nakon otvaranja kancelarije u junu, softverska kompanija Endava na...

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...

Uspeh negotinskih vinara – od snova i ljubavi do održive budućnosti

Na istoku Srbije, u neposrednoj blizini Negotina, smešten je...

Umrežavanjem do bolje komunikacije ekoloških udruženja sa lokalnom samoupravom

Formiranje mreže ekoloških udruženja pozitivan je i dobar iskorak...