Zašto su mališani u niškim vrtićima nosili šarene i različite čarape

Javna predškolska ustanova Pčelica obeležila je Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom sa ciljem koji svake godine postavlja– da se ove vedre i nasmešene osobe, po čemu su ljudi sa Daunovim sindromom prepoznatljivi, prihvate kao jednake.

Dan osoba sa Daunovim sindromom
Nošenjem različitih čarapa deca “Pčelice“ obeležila Dan osoba sa Daunovim sindromom

Niški mališani obeležili Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

„Nošenjem različitih čarapa i porukama ljubavi, razumevanja i podrške, deca i svi zaposleni u „Pčelici“ pružili su podršku ljudima s ovim sindromom i pokazali da nema stvarnih razlika”, izjavila je direktorica ustanove Svetlana Mitić i istakla da je za njih najvažnije socijalno uključivanje, školovanje i radno osposobljavanje, kao i da su sposobni da nižu trofeje i pobede.

Dan osoba sa Daunovim sindromom
Dan osoba sa Daunovim sindromom

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost tri hromozoma umesto dva, na 21.hromozomskom paru.

Podrška šire društvene zajednice neophodna je da bi se ovakvom detetu omogućilo da se ostvari i van porodičnog kruga i zato je JPU Pčelica uključila i decu sa Daunom u vaspitno-obrazovni proces i ona su postala deo redovnih aktivnosti u ustanovi, pa čak i odlaska na zimovanje i izlete.

Jа želim kаo i ti, jа mogu kаo i ti, jа volim kаo i ti
Jа želim kаo i ti, jа mogu kаo i ti, jа volim kаo i ti

Ja želim kao i ti, ja mogu kao i ti, ja volim kao i ti

“Podržavamo i volimo različitosti. Različiti ali isti svako od nas svoju boju nudi, onu što spolja vide ljudi. Svako od nas svoju boju nosi u očima, različitoj kosi. Ali jedna je boja za sve ista, ljubav, osmeh što iznutra blista. Ovo su poruke kojima su male pčelice podržale svoje drugare sa Daunovim sindromom.”, poručuju iz „Pčelice“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije