Zastava Srbije na svemirskim letelicama?

Srbija i Kina potpisale Memorandum o istraživanju svemira

Srbija i Kina potpisale su Memorandum o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i upotrebi svemira u mirnodopske svrhe.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović naveo je da će Memorandum mnogo značiti za državu, nauku i univerzitete, ali i za privredu i građane Srbije. 

Cilj je da se zastava Srbije nađe na letelicama

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u oblasti razvoja i upotrebe svemirskih tehnologija, satelitskih sistema i sistema osmatranja zemlje iz svemira, sa primenama u oblastima pametne poljoprivrede, telekomunikacija, ekosistema, sistema daljinskog osmatranja i geolokacijskog pozicioniranja. 

Srbija i Kina potpisale memorandum o istraživanju svemira
Srbija i Kina potpisale memorandum o istraživanju svemira

Kineski partneri uputili su poziv delegaciji Vlade Srbije i srpskim naučnicima da posete Kinesku svemirsku agenciju i centre za razvoj svemirskih tehnologija.

Oni su istakli da Srbija ima odlične inženjere i izrazili su očekivanje da će se što veći broj srpskih naučnika uključiti u zajedničke projekte Kine i Srbije u ovoj oblasti. 

„Naš cilj je da se na svemirskim letelicama koje ćemo zajednički projektovati nađe i zastava Srbije“, navedeno je na sastanku. 

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u istraživanju, razvoju i primeni svemirskih tehnologija uključujući i zajedničku izgradnju stanica za prijem satelitskih podataka, razvoj satelitskih sistema i servisa sa pružanjem usluga lansiranja, razmene i primene satelitskih podataka u svrhu razvoja inovativnih usluga i razvoja nauke o zemlji, opažanja, klimatskih promena i životne sredine…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije