Za tri dana u Srbiji vakcinisano više od 22 hiljade stranaca

Veliki odziv suseda za vakcinaciju

U Srbiji je za tri dana vakcinisano više od 22.000 stranih državljana iz BiH, Republike Severne Makedonije i Albanije. Oni su došli na poziv Privredne komore Srbije ili su se sami prijavili preko portala eUprave, a primili su vakcinu „Astra Zeneka“. U istom tom periodu vakcinisano je više od 28.000 građana Srbije.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović kaže da je u četvrtak, subotu i nedelju u Nišu, Beogradu i Novom Sadu vakcinisano oko 22 hiljade stranih državljana i da je Srbija time održala čas humanosti i solidarnosti.

On je ukazao na to da su se u subotu stvorili redovi za vakcinaciju jer su stranci koji su dobili poziv za određeno vreme došli svi zajedno u istom trenutku ujutro.

Zbog toga je odmah u subotu upućena poruka regionu da stranci koji nisu dobili poziv ne dolaze u Srbiju i da se prethodno prijave preko portala eUprave, nakon čega će biti pozvani.

On je dodao i da građani Severne Makedonije, koji su u nedelju došli u Niš bez poziva, nisu bili vraćeni, već su vakcinisani u hali „Čair“.

Vakcinacija stranih državljana u Nišu; Foto: I.J./Novinari Online

Vakcinacija građana Srbije nastavljena

Vakcinacija stranaca ni u kojoj meri nije omela imunizaciju državljana Srbije, jer je u istom tom periodu vakcinisano više od 28.000 naših građana, i to sa vakcinama Sputnjik, Sinofarm i Fajzer, precizirao je Jovanović.

U Srbiji je do sada dato 2.325.000 vakcina, od toga je 920.000 građana primilo i drugu dozu.

U utorak se očekuje da će biti milion revakcinisanih građana, a broj građana kod kojih je prošlo tri nedelje od druge doze sada iznosi 620.000.

Do ovog trenutka se preko portala eUprave i kontakt centra za imunizaciju prijavilo više od 1.540.000 građana, a prvu dozu je do sada primilo 1.405.000 građana.

Najviše građana, približno 40 odsto, prijavljuje se za bilo koju vakcinu i to je pravi izbor jer je sve vakcine odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva, podvukao je Jovanović.

U najvećoj meri su, kako je rekao, imunizovani stariji građani, a sada su na redu mlađi, koji se trenutno najčešće i prijavljuju.

On je najavio da se narednih dana u značajnoj meri nastavlja i revakcinacija, a na primanje druge doze vakcine pozvano je više od 90.000 naših građana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije