Za tri dana u Srbiji vakcinisano više od 22 hiljade stranaca

Veliki odziv suseda za vakcinaciju

U Srbiji je za tri dana vakcinisano više od 22.000 stranih državljana iz BiH, Republike Severne Makedonije i Albanije. Oni su došli na poziv Privredne komore Srbije ili su se sami prijavili preko portala eUprave, a primili su vakcinu „Astra Zeneka“. U istom tom periodu vakcinisano je više od 28.000 građana Srbije.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović kaže da je u četvrtak, subotu i nedelju u Nišu, Beogradu i Novom Sadu vakcinisano oko 22 hiljade stranih državljana i da je Srbija time održala čas humanosti i solidarnosti.

On je ukazao na to da su se u subotu stvorili redovi za vakcinaciju jer su stranci koji su dobili poziv za određeno vreme došli svi zajedno u istom trenutku ujutro.

Zbog toga je odmah u subotu upućena poruka regionu da stranci koji nisu dobili poziv ne dolaze u Srbiju i da se prethodno prijave preko portala eUprave, nakon čega će biti pozvani.

On je dodao i da građani Severne Makedonije, koji su u nedelju došli u Niš bez poziva, nisu bili vraćeni, već su vakcinisani u hali „Čair“.

Vakcinacija stranih državljana u Nišu; Foto: I.J./Novinari Online

Vakcinacija građana Srbije nastavljena

Vakcinacija stranaca ni u kojoj meri nije omela imunizaciju državljana Srbije, jer je u istom tom periodu vakcinisano više od 28.000 naših građana, i to sa vakcinama Sputnjik, Sinofarm i Fajzer, precizirao je Jovanović.

U Srbiji je do sada dato 2.325.000 vakcina, od toga je 920.000 građana primilo i drugu dozu.

U utorak se očekuje da će biti milion revakcinisanih građana, a broj građana kod kojih je prošlo tri nedelje od druge doze sada iznosi 620.000.

Do ovog trenutka se preko portala eUprave i kontakt centra za imunizaciju prijavilo više od 1.540.000 građana, a prvu dozu je do sada primilo 1.405.000 građana.

Najviše građana, približno 40 odsto, prijavljuje se za bilo koju vakcinu i to je pravi izbor jer je sve vakcine odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva, podvukao je Jovanović.

U najvećoj meri su, kako je rekao, imunizovani stariji građani, a sada su na redu mlađi, koji se trenutno najčešće i prijavljuju.

On je najavio da se narednih dana u značajnoj meri nastavlja i revakcinacija, a na primanje druge doze vakcine pozvano je više od 90.000 naših građana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Marija Stefanović: Ko to brani da se gazi trava u parku?

E ne razumem ovaj imperativ u našim gradskim parkovima:...

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Na današnji dan oslobođen Niš: Od turske kasabe do modernog grada

Posle pet vekova vladavine Turaka, Niš je oslobođen 11....

Luksuz Konstantinove rezidencije iz 4. veka ponovo dostupan posetiocima

Vila sa peristilom, mozaici, ostaci dve ranohrišćanske crkve i...

Najnovije