Za jedan dan osam ambasadora posetilo Niš

Delegacija od osam ambasadora, iz Palestine, Egipta, Kuvajta, Maroka, Tunisa, Libije i Iraka prezentovala je potencijale svojih zemalja, dok su niški privrednici i gradonačelnik gostima predstavili mogućnosti ulaganja u jug Srbije.

Ambasadori iz takozvane Arapske grupe – ambasador Palestine Mohamed Nabhan, ambasador Alžira Abdelhamid Šebšhub, ambasador Egipta Amr Aguvejli, ambasador Kuvajta Jusef Abdulsamad, ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaž, ambasador Tunisa Seif Alah Režeb, otpravnik poslova Ambasade Libije, gospodin Munir Abugarin i ambasador Iraka Fakri Hasan Mahdia Al Isu, boravili su u Nišu gde su se sastali sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i predstavnicima Privredne komore Srbije i Regionalne privedne komore.

Osam ambasadora u Nišu; Foto: Grad Niš
Osam ambasadora u Nišu; Foto: Grad Niš

Održana je i prezentacija Grada i privrednih potencijala, a predstavnici osam arapskih zemalja obišli su i fabriku „Jumis“ koja izvozi proizvode na tržište Egipta.

“Sa nama su osim ambasadora i predstavnici kompanija koje posluju na tržištima ovih zemalja. Razgovaraćemo o saradnji u različitim oblastima, u kulturi, obrazovanu, nauči, zdravlju, sportu, ali i mogućim novim avionskim linijama ka ovim gradovima”, kazao je gradonačelnik Bulatović.

Zajedno sa Privrednom komorom Srbije i Regionalnom privrednom komorom poboljšaće uslove poslovanja niških kompanija i približiti ih tržištima ovih zemalja, rečeno je na sastanku.

Neke od kompanija iz Niša već posluju sa nekim od ovih zemalja, a nakon sastanaka ova saradnja može i da se proširi.

Ambasador Egipta je naglasio da je ovo njegova četvrta zvanična poseta Nišu.

“Ovo je prilika da razgovaramo o svim oblicima saradnje između Srbije i Egipta ali i grada  Niša, jer verujem da postoje veliki kapaciteti i mogućnosti za to kada je u pitanju i privredna i ekonomska  saradnja kao i saradnja sa civilnim avio saobraćajem”, kazao je ambasador arapske Republike Egipta.

On je podsetio da je prošle godine njegova zemlja zahtevala uvođenje avio lilnije Niš- Hurgada.

“Tokom prošle godine aplicirali smo za avio liniju Niš-Hurgada ali smo odbijeni od Direktorata za civilni saobraćaj. Na  osnovu razgovora koji sam imao sa gradonačelnikom i sa direktorom kompanije Aerodromi Srbije  dobio sam uverenje da će, ukoliko ponovo apliciramo ove godine, rezultat biti povoljniji tako da ćemo  vrlo brzo imati povratne informacije vezane za to.„, istakao je ambasador Egipta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije