Za 24 časa primljeno 227 pacijenata sa upalom pluća, u Nišu 3 osobe preminule

U starom delu Kliničkog centra Niš preminule su 3 osobe sa potvrđenim virusom Covid-19, hospitalizovana su 92 pacijenta, od toga i 3 deteta u stabilnom stanju. Na respiratore je priključeno 10 pacijenata i nalaze se u jako teškom opštem stanju.

„Nažalost, uprkos svim naporima lekara niškog Кliničkog centra, 3 pacijenta, sa potvrđenim virusom Covid -19 je preminulo.Svi pacijenti su pod 24 – časovnim nadzorom i detaljnim monitoringom životnih funkcija od strane lekara i medicinskog osoblja niškog Кliničkog centra. Njihov klinički status se procenjuje iz minuta u minut, a terapijske mere preduzimaju u odnosu na terapijski odgovor“, kažu u KC Niš.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je danas u roku od 24 časa na bolničko lečenje primljeno 227 pacijenata sa upalom pluća.

Lončar je u izjavi za Televiziju Pink naveo da je na bolničkom lečenju u Srbiji trenutno približno 4.000 pacijenata koji su pozitivni na koronavirus ili imaju simptome COVID-19, a čekaju se rezultati.

Prema njegovim rečima, u okviru novih mera u Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru, Vojska Srbije će izvršiti dezinfekciju ulica i zdravstvenih ustanova.

Stevanović: Bolnički kapaciteti se popunjavaju velikom brzinom

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović, upozorio je na sve veći priliv kovid pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koji zahtevaju bolničko lečenje, navodeći da je u poslednja 24 časa samo na Infektivnoj klinici primljeno 320 pacijenata, od kojih su 134 hospitalizovana.

dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike Beograd

Stevanović je kazao da se kapaciteti za bolničko zbrinjavanje obolelih od Kovida 19 popunjavaju velikom brzinom na dnevnom nivou.

„Na sreću, Bolnice koje su prve ušle u kovid sistem u drugom naletu korone ulaze u drugu ili treću nedelju lečenja bolesnika, počinju da otpuštaju pacijente i oslobađaju se mesta, ali je i dalje vrlo veliki broj onih koji prolaze kroz prijemno-trijažna odeljenja i zadržavaju se na bolničkom lečenju“, rekao je Stevanović novinarima posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

Kazao je da lečenje obolelih koji nemaju izrazito tešu kliničku sliku traje između dve ili tri nedelje, dok se pacijenti na intenzivnoj nezi zadržavaju i duže od pet ili šest nedelja.

Novi Klinički centar Niš ponovo kovid bolnica

Zbog povećanja broja novozaraženih na jugu Srbije, novi Klinički centar u Nišu ponovo će biti kovid bolnica, i to četvrti i peti sprat nove zgrade. Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu negu, rekao je za RTS da su samo tokom noći između ponedeljka i utorka primili 14 pacijenata na intenzivnu negu.

On navodi da će se tu primati veoma teški pacijenti, tako da su opremljeni sa 50 kreveta i respiratora.

Radmilo Janković
Prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju KC Niš

„U odnosu na prethodni period, sada su klinička slika i starosna struktura obolelih drugačiji. U Nišu je hospitalizovano 220 teških pacijenata, a četiri petine njih zahteva kiseonik. Nemamo lakih slučajeva kao pre, oni su u kućnoj izolaciji“, kaže dr Janković.

Stanje na jugu Srbije

U ZC Lekovac u kovid bolnici, trenutno je hospitalizovano 12 pacijenata, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa Covid -19.

U dve kovid bolnice u ZC Vranje, ukupno je hospitalizovano 85 pacijenata, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa. Nažalost, 1 pacijent sa potrvrđenim COVID-19 virusom je preminuo. Među hospitalizovanim pacijentima, nema dece zaražene virusom Covid -19.

U ZC Surdulica, u kovid bolnici trenutno su hospitalizovana 53 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa Covid -19.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije