Veterinarski institut u Nišu počeo testiranje na COVID 19

Zahvaljujući sistemu referentnih laboratorija, koje su dobile opremu i unapređene uz podršku Evropske unije, Srbija će moći da testira više uzoraka na COVID 19. Na taj način će se lakše kontrolisati i sprečavati brže širenje virusa.

Jedna od institucija u kojoj kreće testiranje na koronavirus je Veterinarski specijalistički institut u Nišu (VSI) koji je od početka uključen u borbu protiv novonastale pandemije.

Po saglasnosti ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića, VSI je počeo da radi i dijagnostifikovanje potencijalno zaraženih COVID-om 19.

VSI
Ministar poljoprivrede najavio je da će biti potpisan ugovor o izgradnji dve laboratorije za analizu uzoraka na Covid 19; Foto: VSI

Testiranje na COVID 19 vrši se u Laboratoriji za bakterijske zoonoze i molekularnu dijagnostiku u VSI, čije opremanje je pre nekoliko godina u značajnoj meri podržano sredstvima Evropske unije kroz IPA
projekat „Jedno zdravlje“ u okviru prekogranične saradnje Srbije i Bugarske.

„U pitanju je akreditovana laboratorija sa visoko stručnim kadrom i savremenom opremom, čije kapacitete smo mi nastavili u svakom smislu da unapređujemo poslednjih godina, te je i ovo dokaz da je naša laboratorija od velikog nacionalnog značaja“, kaže direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Niš doc. dr Miloš Petrović.

Laboratorija ima visok nivo biozaštit i bezbedna je za rad
zaposlenih. Neposredno pre pojave korona virusa u istoj laboratoriji ispitano je više od 2000 uzoraka na kugu divljih svinja, a to je samo jedna od važnih aktivnosti u koju je ovaj institut bio uključen u
prethodnom periodu.

Uzorci za ispitivanje na COVID 19 od 1. aprila dolaze u Veterinarski
specijalistički institut iz tri zavoda za Javno zdravlje: Leskovac, Pirot i Vranje.

Po najavama, na dnevnom nivou biće testirano između 140 i 200 uzoraka.

„Činjenica da se uzorci ne šalju za Beograd svakako značajno doprinosi dobijanju na vremenu, a to je u današnjim uslovima jako važno“ zaključuje doc. dr Miloš Petrović.

Podsetimo, testiranje uzoraka na korona virus do pre nekoliko dana je rađeno samo u Institutu „Torlak“ u Beogradu i Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Zbog povećanja broja obolelih, testiranja
će sada biti moguća i u drugim zdravstvenim institucijama, među kojima su i one čiji je rad značajno unapređen donacijama i podrškom Evropske unije.

Uskoro nove laboratorije za testiranje

Prilikom posete Nišu, ministar poljoprivrede je najavio da će biti potpisan ugovor o izgradnji dve laboratorije za analizu uzoraka na Covid 19.

Reč je o, kako kaže, donaciji kineskih prijatelja, a jedna od novih laboratorija biće u Nišu.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije