Veterinarski institut u Nišu počeo testiranje na COVID 19

Zahvaljujući sistemu referentnih laboratorija, koje su dobile opremu i unapređene uz podršku Evropske unije, Srbija će moći da testira više uzoraka na COVID 19. Na taj način će se lakše kontrolisati i sprečavati brže širenje virusa.

Jedna od institucija u kojoj kreće testiranje na koronavirus je Veterinarski specijalistički institut u Nišu (VSI) koji je od početka uključen u borbu protiv novonastale pandemije.

Po saglasnosti ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića, VSI je počeo da radi i dijagnostifikovanje potencijalno zaraženih COVID-om 19.

VSI
Ministar poljoprivrede najavio je da će biti potpisan ugovor o izgradnji dve laboratorije za analizu uzoraka na Covid 19; Foto: VSI

Testiranje na COVID 19 vrši se u Laboratoriji za bakterijske zoonoze i molekularnu dijagnostiku u VSI, čije opremanje je pre nekoliko godina u značajnoj meri podržano sredstvima Evropske unije kroz IPA
projekat „Jedno zdravlje“ u okviru prekogranične saradnje Srbije i Bugarske.

„U pitanju je akreditovana laboratorija sa visoko stručnim kadrom i savremenom opremom, čije kapacitete smo mi nastavili u svakom smislu da unapređujemo poslednjih godina, te je i ovo dokaz da je naša laboratorija od velikog nacionalnog značaja“, kaže direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Niš doc. dr Miloš Petrović.

Laboratorija ima visok nivo biozaštit i bezbedna je za rad
zaposlenih. Neposredno pre pojave korona virusa u istoj laboratoriji ispitano je više od 2000 uzoraka na kugu divljih svinja, a to je samo jedna od važnih aktivnosti u koju je ovaj institut bio uključen u
prethodnom periodu.

Uzorci za ispitivanje na COVID 19 od 1. aprila dolaze u Veterinarski
specijalistički institut iz tri zavoda za Javno zdravlje: Leskovac, Pirot i Vranje.

Po najavama, na dnevnom nivou biće testirano između 140 i 200 uzoraka.

„Činjenica da se uzorci ne šalju za Beograd svakako značajno doprinosi dobijanju na vremenu, a to je u današnjim uslovima jako važno“ zaključuje doc. dr Miloš Petrović.

Podsetimo, testiranje uzoraka na korona virus do pre nekoliko dana je rađeno samo u Institutu „Torlak“ u Beogradu i Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Zbog povećanja broja obolelih, testiranja
će sada biti moguća i u drugim zdravstvenim institucijama, među kojima su i one čiji je rad značajno unapređen donacijama i podrškom Evropske unije.

Uskoro nove laboratorije za testiranje

Prilikom posete Nišu, ministar poljoprivrede je najavio da će biti potpisan ugovor o izgradnji dve laboratorije za analizu uzoraka na Covid 19.

Reč je o, kako kaže, donaciji kineskih prijatelja, a jedna od novih laboratorija biće u Nišu.

Najnovije

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...

Uspeh negotinskih vinara – od snova i ljubavi do održive budućnosti

Na istoku Srbije, u neposrednoj blizini Negotina, smešten je...

Umrežavanjem do bolje komunikacije ekoloških udruženja sa lokalnom samoupravom

Formiranje mreže ekoloških udruženja pozitivan je i dobar iskorak...

SVE(T) na leđima žene-Mirjana Karanović na otvaranju Teatarskog festivala

Premijera dokumentarnog filma „ SVE(T)na leđima žene“ – o...