Velika promena: Maturski ispit zamenjuje prijemni za fakultete

Prijemni ispiti na većini fakulteta u Srbiji biće ukinuti, a srednjoškolci će na kraju školovanja polagati opštu maturu.

Maturski ispit zamenjuje prijemni za fakultete

Zbog nejednakih prava i standarda koji važe za sve maturante, od 2021. godine velika matura više neće biti samo formalnost kao do sada.

U idealnom slučaju maturski ispit treba da zameni prijemni za fakultete čime će biti obezbeđeni jednaki uslovi i jednake mogućnosti za ulazak na željenu visokoškolsku ustanovu.

Ministarstvo prosvete sa ekspertima iz regiona, pod okriljem EU, uveliko radi na projektu reforme srednjeg obrazovanja, odnosno promeni sistema polaganja velike mature.

Cilj promene je podizanje kvaliteta obrazovanja

„Nije samo stvar u uvođenju tog ispita i nije stvar u tome da deca završe srednju školu, i sa i bez velike mature će završiti. I nije stvar samo u upisu na fakultete, jer će oni upisati fakultete, ako ne kroz maturu onda kroz neke prijemne ispite. Poenta je obezbediti jednaka prava svoj deci u generaciji. Sva deca moraju da imaju jednaka prava i da im se na jednak način otvore putevi. Poenta je da kroz ovaj naš sistem standarda jednake mature za sve, praktično podignemo kvalitet znanja sve te dece. Cilj nam je da kad uđu na fakultete imaju bolje znanje da bi po završetku bili bolji stručnjaci. To treba da donese bolji kvalitet našeg obrazovanja ukupno.“, kaže direktor Zavoda za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović.

Generacija srednjoškolaca koja je 2017/2018  krenula u prvi razred biće prva koja će polagati maturu na kraju školovanja, odnosno moći će da upiše fakultet bez polaganja prijemnog ispita.

Đaci koji su sada II godina srednje škole, 2021. polagaće veliku maturu koja će ujedno biti i prijemni ispit za fakultete.

Probna matura 2021. godine

Marta 2020. godine organizovaće se prva pilot probna maturu na uzorku đaka koji će zaista polagati juna 2021. godine.

“Sledeći pilot će im biti novembra 2020. i konačno probna matura 2021. Tako da ćemo kroz tih nekoliko koraka gledati da opustimo i roditelje i decu i da se ceo naš sistem rada organizuje i da jun 2021. sačekamo vrlo sigurni da umemo to da sprovedemo na pravi način, i da bez ikakvog stresa prođe ta prva velika matura“, kaže Ranđelović.

Da bi svi maturanti, kojih u jednoj generaciji u Srbiji ima između 50 i 60 hiljada, imali iste uslove testovi će biti standardizovani.

Promene se uvode do 2012. godine
Promene se uvode do 2012. godine

“Maturanti će polagati maternji jezik i polagaće matematiku i to će biti opšti deo. Ukoliko žele da upišu neke specifične fakultete, gde se npr. traži biologija ili hemija, treći predmet će biti biran u skladu sa onim ka kojim fakultetima se ide. Imaćemo veliki kompjuterski sistem, tačnije softver, kao za malu maturu, koji klasifikuje đake u celoj zemlji. Na taj način obezbediće se jednakopravnost dece i jednaki uslovi i jednake mogućnosti svima da uđu na željene visokoškolske ustanove.”, kaže Ranđelović.

Zaključak je da će velika matura od 20121. godine imati dve uloge: da bude sertifikaciona u smislu da bude završni ispit za prethodni ciklus školovanja, a sa druge strane da to bude ulaznica i način klasifikacije đaka pri izboru za fakultete.

“Ovo će biti jedan od najbolnijih poteza koje naš obrazovni sistem treba da sprovede u narednih par godina. Visokoškolske ustanove će naravno na svoj način tražiti da selektuju svoje kandidate, što ja koliko vidim nije nikakav problem. Naći će se mehanizam kako da se omogući visokoškolskim ustanovama da i same sprovedu svoj ispit, samo će se zvati ispit posebnih sklonosti. Lično mislim gledajući iskustva okolnih zemalja i zemalja sa kojima mi radimo, na čije primere se ugledamo, vremenom kroz nekoliko godina sve će to leći na svoje. Svim fakultetima će odgovarati da dobiju gotove rezultate i da 1. jula imaju najbolje kandidate. Tu je mnogo posla i neće biti lako.”, objašnjava Ranđelović.

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja su sigurni da će ova reforma proći kako treba i da bi najmanje oko ovoga trebalo da brinu roditelji i deca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije