Velika gužva na granici Bugarske i Grčke: Kilometarske kolone vozila

Na bugarsko-grčkom graničnom prelazu Kulata-Promahono, koji je i jedini prelaz na kojem državljani Srbije i Evropske unije mogu da ulaze u Grčku, u četvrtak je čekalo oko hiljadu automobila i 300 kamiona, a kolona je bila duga gotovo sedam kilometara.

I danas situacija nije mnogo bolja, a i narednih dana se očekuju gužve jer je prelaz Evzoni zatovren do daljeg.

Izveštači Tanjuga nakon višesatnog čekanja dobili su dozvolu da zabeleže kamerom kakva je situacija na tom prelazu.

Bugarska policija je raspoređena na više punktova na autoputu desetak kilometara pre granice, te usmerava automobile kako bi se sprečio saobraćajni haos na tom prelazu i automobili se propuštaju samo u jednu traku.

Primetni su automobili registarskih oznaka zemalja Evropske unije, Poljske, Rumunije, Mađarske, veliki broj automobila srpskih registarskih oznaka, kao i automobili sa ruskim registarskim oznakama.

Na ulazu u Bugarsku granična policija zahteva da se popuni formular na kome se navode lični podaci, mesto polaska, krajnja destinacija, a putnici potpisuju da prihvataju ličnu odgovornost u slučaju zaraženosti virusom Kovid19 i karantin od 14 dana.

Putnici su izveštačima Tanjuga rekli da je na ulazu u Grčku takođe neophodno popuniti formular s podacima o tačnoj adresi boravka tokom letovanja.

Na prelazu Kulata-Promahona grčki medicinari vrše nasumična testiranja na virus Kovid19.

Kako je ranije rečeno Tanjugu, jedino na ovom prelazu postoji adekvatna medicinska oprema za zaštitu i prevenciju od širenje virusa, a u skladu sa preporukama EU.

Bugarska granična policija očekuje još veće gužve na ovom prolazu tokom narednih dana.

grcka zastava
Grčka zastava

Evzoni zatvoren – grčka policija nije sigurna do kada

Na grčko-makedonskoj granici Bogorodica-Evzoni prethodna dva dana je vraćeno ukupno 780 državljana Srbije, koje su preusmereni na bugarsko-grčki prelaz Kulata-Promahono, navodi se u podacima makedonskog MUP.

Evzoni najveći grčki granični prelaz za građane koji sa severa dolaze drumskim putem u Grčku trenutno ne poseduje neophodnu opremu za testiranju na zaraženost virusom Covid-19, za razliku od prelaza Promahonos, i to je jedan od razloga zašto je prelaz zatvoren.

Putnici koji su testirani na korona virus u obavezi su da provedu jedan dan u samoizolaciji po dolasku na konačno odredište koje su prijavili, dok rezultati testova ne budu gotovi.

Svi putnici koji ulaze u Grčku su u obavezi da popune onlajn obrazac za lociranje putnika 48 sati pre polaska.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije