Vaskrs se slavi tri dana: “Mir Božiji! Hristos vaskrse!”

Vaskrs se Slavi Tri Dana

Vaskrs se slavi tri dana tokom kojih se vernici pozdravljaju pozdravom “Mir Božiji! Hristos vaskrse!” sve do Spasovdana.

Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja i tada se pevaju radosne crkvene pesme.

Pravoslavni vernici slave Vaskrs
Pravoslavni vernici slave Vaskrs; Foto: Eparhija niška

Na Veliku subotu, 27. aprila 2019. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G. G. Arsenije služio je Liturgiju Svetog Vasilija Velikog u niškom Sabornom hramu, uz sasluženje bratstva hrama.

Velikosubotnom Liturgijom počelo je praznovanje Vaskrsenja Gospodnjeg.

Sve do čitanja Apostola, sveštenik služi ovu Liturgiju u tamnoj odeždi, a potom oblači belu, jer su se u toku ove Liturgije krštavali oglašeni, koji su se tokom celog Vaskršnjeg posta pripremali uzdržavanjem od hrane, molitvama i poukama za krštenje, koje se uvek vrši u belim odeždama.

Jedino na ovoj Liturgiji, Jevanđelje se ne čita sa amvona ili sa carskih dveri, već na Hristovom grobu, jer je Anđeo na grobu Gospodnjem objavio mironosicama vest ο Hristovom Vaskrsenju.

Preosvećeni Episkop niški uveče je služio Pashalno jutrenje i Svetu Liturgiju u ponoć u Sabornom hramu.

Vaskršnja poslanica Srpske Crkve
Vaskršnja poslanica Srpske Crkve

Uskršnja Poslanica patrijarha srpskog Irineja

Patrijarh srpski Irinej uputio je povodom Uskrsa Poslanicu i pozvao da po ugledu na Hrista “zagrlimo jedini druge, ne samo one koji nas vole već i neprijatelje naše i oprostimo im kao što je Gospod nama oprostio grehe naše, rekavši: “Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine”.

Patrijarh srpski je pozvao vernike da se u godini u kojoj srpska Crkva slavi svoj veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti, molimo za punoću srpskog naroda, koji živi u otadžbini i u rasejanju.

Takođe, pozvao je vernike da se raduju Vaskrsenju Hristovom i da u ljubavi i slozi čuvaju jedinstvo svete Crkve, da nikada svoje lične ili bilo čije zemaljske interese ne pretpostavljaju interesu Crkve Hristove, ali ni sve opštem ljudskom dobru.

“Sa posebnim milosrđem se danas molimo Vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Sve toga Save, svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspe to Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine”, poručio je patrijarh Irinej.

Poručio je i da raznovrsna i bezbrojna razočaranja, tuga i nezadovoljstvo obuzimaju naše duše.

Svuda oko nas, ukazao je, vlada nepravda i mržnja, a istina se relativizuje.

“Ljude vrlinskog života klevetaju i progone. To se odvija ne samo na ličnom i lokalnom planu nego i u globalnim razmerama. Svedoci smo da se danas u celom svetu osnovne hrišćanske vred nosti potiskuju u drugi plan, a čovečanstvu se negde predlažu, a negde nameću ne samo hrišćan stvu tuđi nego i njemu potpuno suprotni siste mi vrednosti”, naveo je patrijarh u Vaskršnjoj poslanici.

U tako izopačenom svetu, ukazao je, pravoslavni hrišćani su pozvani da svojim primerom svedo če, bližnjima i daljnjima, pobedu života nad smrću i smisla nad besmislom.

“Crkva ne sme da živi samo za sebe kao zatvorena religijska za jednica, zaokupljena samo pitanjima lične pobo žnosti. Dužna je da radošću i iskustvom Vaskr senja bude činilac mira i pomirenja, ljubavi i solidarnosti, u svecelom čovečanstvu”, naveo je poglavar SPC.

Irinej je pozvao verujući narod da se zapita kakva je to naša vera i da li zaista veruju da je Hristos vaskrsao iz mrtvih, te da li taj događaj ima presudne, spasonosne posledice za nas i za naš život.

U odgovoru na to pitanje, kaže, leže i odgovori na sve naše nevolje, strahove i nesigurnosti, na sva naša iskušenja, moralne, društvene, nacionalne i sve druge izazove, lič nog i globalnog karaktera.

“Bog je sobom kao večnom ljubavlju, svojim rukama raširenim na krstu, zagrlio sve ljude i svu tvorevinu i uselio se u nas, pun blagodati i istine…”, kaže patrijarh.

Citirajući Vladiku Nikolaja, koji je rekao: “Da ne postoje reči: oprosti mi! i neka ti je prosto! Ljudski život bi bio potpuno nepodnošljiv”, patrijarh je poručio:

“Oprostimo dakle jedni drugima! Pomirimo se jedni sa drugima! Zagrlimo jedni druge i hodajmo svetim putem božanske ljubavi! Svedočimo ljubav i njome živimo!”, naveo je patrijarh i pozvao vernike širom vaseljene da dan Vaskrsenja prosvetle slavjem i zagrljajem, uz tradicionalni pozdrav – Hristost Vaskrse.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije