Vakcinacijom mladih do kolektivnog imuniteta i povratka normalnom životu

Ukoliko bi se u Srbiji ubrzala vakcinacija u svim starosnim kategorijama uskoro bi mogao da se dostigne i kolektivni imunitet stanovništva što bi značilo i da je povratak normalnom životu sve bliži.  Za to je neophodno da se pronađe način da se mladi mobilišu na vakcinaciju kojih je u starosnoj kategoriji do 30 godina do sada vakcinisano svega 11,9 odsto.

U Srbiji je do sada jednu dozu vakcine primilo 2.361.545 punoletnih građana, što je približno 44 odsto tog uzrasta stanovništva, dok je revakcinisano 1.868.519 građana, što je oko 35 odsto stanovnika.

Najveći broj vakcinisanih su osobe između 65 i 74 godina i u toj kategoriji je 70 odsto vakcinisanih.

Najmanje vakcinisanih je među mladima između 18 i 30 godina, a to je manje od 12 odsto.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je u Nišu da bi mladi vakcinacijom obezbedili sebi da im kulturne manifestacije i festivali i u Srbiji i u svetu budu dostupniji.

„Vakcinisani će biti u mnogo boljoj situaciji nego ostali koji moraju da imaju PCR test ili antigenski test prilikom ulaska na manifestaciju. Pored toga, da li je recimo na Nišvilu bolje biti sa maskom ili bez maske“, kaže Tiodrović.

Prema njegovim rečima, procenat vakcinisanih punoletnih gradjana u Nišu je dostigao 50 odsto, a u Srbiji je nešto ispod 42 odsto.

„Kod starijih generacija koje imaju izmedju 65 i 74 godine procenat vakcinacije je preko 70 odsto, a procenat vakcinisanih starih preko 70 godina je iznad 64 odsto. To su dobri rezultati, ali moramo da imamo svi zajedno preko 50 odsto vakcinisanih da bi sve manifestacije u našoj zemlji mogle normalnije da organizuju“, kaže Tiodorović.

Sve je spremno za Nišville jazz festival

Mladi će vakcinacijom pomoći organizatorima festivala da ne sprovode rigoroznije mere na ulazu, osim recimo merenja temeprature i nošenja maski, izjavio je direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević.

Nišvil se priprema kao da će festivala biti bez ikakvih ograničenja.

„Naravno da ćemo ispuniti sve odluke koje budu od 6. do 15. avgusta. Nadamo se da ukoliko bude amplituda i povećanja broja obolelih one neće uticati na održavanje festivala, već samo na rigoroznije ili manje rigorozne mere koje ćemo sprovoditi“, kazao je Blagojević.

Najgora moguća opcija po Nišvil, dodao je, jeste da se ne održe prateći sadržaji.

„Uopšte nemam dilemu da će biti održan glavni program festivala, upravo završavamo sve dogovore. Festival je zaštićen višestruko ne samo ogradom i kontrolama, već i mogućnošću da razmestimo stolice na dva metra što retko koji festival može da priušti“, rekao je Blagojević.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije