Uvođenje geografskih informacionih sistema za bolje funkcionisanje gradova

EU pomaže digitalizaciju Srbije

Trideset i četiri lokalne samouprave će kroz 19 projekata podržanih sredstvima Evropske unije u vrednosti od više od dva miliona evra uvesti i unaprediti geografske informacione sisteme i tako bolje planirati razvoj i upravljati resursima, unaprediti usluge i procedure za stanovništvo i privredu.

Foto: EU

Reč je o budućnosti kroz digitalizaciju koja je jedan od najvećih izazova u smislu naučnih dostignuća, transparentnosti, inovacija, veštačke inteligencije, otvorenih podataka, rekao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici danas u Nišu prilikom uručivanja sertfikata o sprovođenju projekata predstavnicima ovih gradova i opština.

„Pred nama je veliki izazov i to je jedan od razloga zašto GIS sada nekome deluje apstraktno, ali je on instrument za upravljanje velikom količinom podataka. Drugi izazov je kako da te podatke iskoristimo za projekte koji su namenjeni građanima a koji mogu da se odnose na planiranje, katastar, saobraćaj, turizam ili zaštite životne sredine”, naveo je Fabrici ističući kontinuitet podrške koju EU pruža Srbiji.

Unapređenje u radu

Preko razvojnog programa EU PRO, Evropska unija će podržati nabavku softvera i hardvera, i druge savremene računarske opreme koja će omogućiti lokalnim samoupravama da na jednom mestu prikupljaju, obrađuju, i upravljaju prostornim podacima što će stvoriti uslove za unapređenje javne infrastrukture, bolje prostorno i urbanističko planiranje, promovisanje turističkih potencijala, kao i očuvanje prirodnog, kulturnog i urbanog nasleđa. Krajnji cilj ovih intervencija jeste više investicija a samim tim i radnih mesta.

Foto: EU

Šef Delegacije EU je istakao da nema boljeg mesta u Srbiji od Niša da se predstave projekti uvođenja GIS-a jer je to inovaciono čvorište, a da je posebno važno što će se projekti realizovati kroz partnerstvo lokalnih samouprava.

Naime, čak se 8 od ukupno 19 projekata sprovodi u partnerstvu dveju ili više lokalnih samouprava koje su prepoznale da je to način na koji mogu maksimalno da iskoriste razvojne potencijale i reše zajedničke probleme.

„Svi projekti koje EU podržava za svoj cilj imaju unapređenje kvaliteta života građana, i zato je naš moto „EU za Tebe“, poručio je ambasador Fabrici.

Podrška IT sektoru

U Nišu je ambasador Fabrici posetio i NiKat, klaster naprednih tehnologija koji kao organizacija za podršku poslovanju sprovodi projekat podrške niškim kompanijama iz oblasti informacionih tehnologija (IT) da izađu na inostrana tržišta.

Foto: EU

Tokom posete klasteru, šef Delegacije EU se upoznao sa predstavnicima tri IT kompanije iz Niša – Badin Soft, Ingsoftware i Softelm – koje su preko EU PRO programa dobile bespovratna sredstva EU za nabavku opreme kako bi unapredile svoje poslovanje i konkurentnost.

Ambasador Fabrici je obišao i Startap centar Niš koji će uz sredstva EU sprovesti projekat namenjen razvoju malih i srednjih preduzeća iz sektora video igara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije