Ukidanje vanrednog stanja na Đurđevdan

Vanredno stanje biće ukinuto 6. maja, na Đurđevdan, te da od četvrtka, 7. maja, više nećemo imati policijski čas, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da kada se i ukine vanredno stanje, i dalje ostaje proglašena epidemija, a samim tim i određene vanredne mere na snazi.

Vučić je, gostujući na TV Pink, rekao da će se odluka o ukidanju vanrednog stanja u sredu naći pred poslanicima Narodne skupšte, a u četvrtak stupiti na snagu.

„Idemo u Skupštinu na ukidanje vanrednog stanja, što bi trebalo da bude u sredu, na Đurđevdan. Ako bude objavljeno odmah u Službenom glasniku, u četvrtak bi trebalo da nemamo više policijski čas“, rekao je Vučić.

On je izjavio da su ispunjeni uslovi za ukidanje vanrednog stanja koje su postavili epidemiolozi – da Srbija sedam dana zaredom ima broj pozitivnih na korona virus ispod pet odsto testiranih i da se smanjuje broj ljudi na respiratorima.

„Naravno da je ljudima teško palo, ne postoji niko normalamn kome je te lepo, to je bio jedini način da sačuvamo ljude, a mislim da smo u najvećem delu to uspeli“, rekao je Vučić.

Vanredne mere ostaju

Epidemiolog Predrag Kon, koji je sa predsednikom gostovao u istoj emisiji, rekao je da kad se i ukine vanredno stanje, ostaje i dalje proglašena epidemija od posebnog značaja, kao i da ostaje proglašena pandemija od SZO koja podrazumeva i vanredne mere.

„Biće izbegavanje kontakata, zabrana javnog okupljanja, zabrana rada škola… to će ostati. Nama ostaje mogućnost da i dalje imamo vanredne mere“, rekao je Kon.

Kon je pojasnio da se ukidanjem vanrednog stanja ukida policijski čas i angažman Vojske.

„A sve ostalo, sada vraćamo se na početak i nastavljamo gde smo stali nakon vanrednog stanja za koje mislim da je bilo korisno u zaštiti života starijih, i da je dalo rezultate o kojima će se tek pričati i analizirati“, rekao je Kon.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije