U toku treći talas: Oprez na slavama i proslavama

Član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović kaže da je treći talas epidemije u toku i da to potvrđuje povećanje broja obolelih.

Naglasio je za RTS da moramo svi da uradimo mnogo da se u velikim kolektivima ne raširi infekcija. Ističe da se neke privatne proslave moraju odvijati, ali da ga zabrinjavaju žurke na splavovima i nekim kafićima.

„Mislim da ovog trenutka moramo biti svesni – treći talas je u toku. Ne da ga očekujemo, nego je on već krenuo i time šta se sve oko nas dešava vidimo da taj broj pozitivnih i obolelih raste, pa čak nažalost i umrlih. I kod nas imamo pojavu povećanja koju smo predvideli da će se desiti u prvoj polovini oktobra“, rekao je Tiodorović.

Ukazao je da su mislili da će na povećanje da utiču pre svega studenti i početak školske godine na fakultetima, kao i srednjoškolci jer se mora više raditi sa njima.

„Moram reći da i veliki kolektivi, kao na primer ‘Jura’, već počinju da pokazuju određene karakteristike ponovnog pojavljivanja bolesti. To su veliki kolektivi gde rade mladi radnici koji potiču iz porodica sa više generacija i to već pokazuje svoje početke infekcije i tu moramo preduzeti mnogo više mera i moramo svi da uradimo mnogo da se u velikim kolektivima ne raširi infekcija“, naglasio je Tiodorović.

Infektolog Žarko Ranković izjavio je pred sezonu slava izjavio na TV zona plus da treba ispoštovati sve epidemiološke mere i da bi je trebalo obeležiti uz poštovanje svih epidemioloških mera, u krugu porodice i uz manji broj gostiju.

On savetuje i da čestitanja budu bez ljubljenja i da zatovrene prostorije u kojima se obeležava krsna slava treba čeće provetravati.

Apelovao je na domaćine i da stolice oko trepeze budu na propisanoj fizičkoj distanci i da se postavi dezobarijera ispred ulaza u dom, kao i da je obavezna dezinfekcija ruku svih gostiju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

40 godina posle: Sećanje na novi talas i generaciju bez budućnosti

Dve godine nakon Beograda, Ljubljane i Zagreba i Niš...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije