U Srbiji od koronavirusa preminulo još sedam osoba

U Republici Srbiji je do 15 časova 25. aprila 2020. godine registrovano ukupno 7.779 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 5.051 osobe od kojih je 296 pozitivno. Hospitalizovano je 3.135 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 91 pacijent.

U Republici Srbiji testirano je ukupno 59.938 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminulo je sedam osoba, četiri osobe muškog i tri osobe ženskog pola.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 151.

Ukupan broj izlečenih građana je 1.152

U ustanovama socijalne zaštite zaražene 662 osobe

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacijama socijalne zaštite za smeštaj korisnika na današnji dan ovaj virus potvrđen kod 531 korisnika i 131 zaposlenog.

Kisić Tepavčević je navela da je prisustvo virusa detektovano u 30 ustanova ovog tipa, pri čemu ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 55, dok se oporavilo deset zaposlenih u ovim ustanovama.

Ona je podsetila na to da je najveći broj korisnika bio iz Gerontološkog centra u Nišu, gde je inicijalno virus otkriven kod 151 korisnika, a naknadno kod još 14, a zatim kod još četiri, tako da je ukupan broj obolelih iznosio 169.

Takođe, kako napomenula, većina korisnika je imala blagu kliničku sliku, ali su svi oni ipak hospitalizovani, imajući u vidu mogućnost i težinu komplikacija u ovoj, najrizičnoj grupi stanovništva.

Do današnjeg dana, 41 osoba iz Gerontološkog centra koja je bila smeštena u KC Niš dobila je negativne rezultate testa i oni su ponovo vraćeni u ovaj centar, dok se u toku dana očekuju rezultati tesova za još nekoliko korisnika koji imaju potpuno povlačenje svih simptoma bolesti, navela je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, podaci pokazuju da je starija populacija sa pridruženim bolestima najosetljivija i da se kod njih javljaju najteže forme bolesti.

To se dešava čak i kada je u našoj populaciji došlo do slabljenja virusa, objasnila je Kisić Tepavčević i kao primer navela da su preminule četiri osobe iz Gerontološkog centra u Nišu, bez obzira na to što u početku nisu imale nikakve, ili su imale blage simptome i što su odmah hospitalizovane.

Sve mere za zaštitu najstarijih jesu i najznačajnije mere kada je u pitanju prevencija širenja epidemije, ponovila je ona i podsetila na to da prethodnih nedelja cilj bilo to da se zaustavi progresivno širenje, jer je bilo nemoguće sprečiti virus da uđe u populaciju.

Kisić Tepavčević je istakla da ono što u ovom trenutku ukazuje na slabljenje virusa jeste sposobnost da izazove teže forme bolesti jer je došlo do inverzije težine kliničke slike.

Na samom početku, kako je objasnila, većina pacijenata je imala teže oblike pneumonije, a blagih formi je bilo malo, dok je danas obrnuta situacija.

Prema njenim rečima, čak dolazi i do blagog produženja inkubacionog perioda sa tri do pet dana, na pet do sedam, što ukazuje na to da je manja infektivna doza virusa u cirkulaciji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije